Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kanári-szigeteki kutya

Kanári-szigeteki kutya kép

Leírás:
Közepes nagyságú, robusztus, izmos eb. Feje masszív, koponyája lapos. Szemei mogyorószínűek. Fülei felállók, magasan tűzöttek. Háta rövid, egyenes. Szügye széles és mély, hasa behúzott. Farka a tövénél vastag, a vége felé elvékonyodik. Elülső végtagjai függőlegesek, erős csontozatúak, a hátulsók izmosak. Szőrzete rövid, durva tapintású, színe az egész sötéttől a világosszürkéig, a rőtestől a homokszínűig terjed. Mintázata tigriscsíkos.

Eredete: A Kanári-szigetekhez tartozó Tenerife és Gran Canaria tipikus kutyája. Egy helyi pásztorkutya, a nápolyi masztiff és a bulldog keresztezése révén alakult ki. Amikor 1946-ban betiltották a kutyaviadalokat, a kanári-szigeteki kutyák állománya rohamosan csökkenni kezdett. 1982-ben megalakult a fajta klubja, mely jelentős erőfeszítéseket tesz "feltámasztására".

Eredeti neve: Perro de Presa Canario, Dogo Canario

Tulajdonságai: Gazdájával szemben ragaszkodó, szeretetteljes, idegenekkel viszont igen nyers, kemény.

Alkalmazása: Valamikor viadorkutya volt, napjainkban villák, lakások, gyárak védelmét bízzák rá.

FCI száma: 346

Profil: mindenes munkakutya

Marmagasság: kan 59-65 cm szuka 55-61 cm

Testtömeg: kan 45–57 kg, szuka 38–50 kg

Alomszám: 4-7 kölyök

Várható élettartam: 10-13 év

Képek:

A Dogo Canario fajta története

Perro de Presa Canario, Kanári-szigeteki fogókutya


Hiteles dokumentumok szerint presa típusú kutyák már legkorábban a XV-XVI. században léteztek a Kanári-szigeteken. A presa kifejezés fogást, zsákmányolást jelent, ami a bulldog jellegű kutyák ősi feladatára, a szarvasmarha lefogására, leszorítására utal. A Kanári szigetek történelmi eseményeit is figyelembe véve, őshonos és a spanyol hódítók által érkező, nagyobb testű kutyák egyaránt megtalálhatóak voltak. Ha az itt élő kutyák származása nem is teljesen tisztázott, korabeli tevékenységüket ismerjük: őrkutyaként, mészároskutyaként használták őket, illetve az ő feladatuk volt a vad vagy elvadult kutyák kiirtása.

Dogo Canario fajta története 1


Természetesen több elmélet is létezik a kanári-szigeteki kutya eredetét illetően. Egyik őse valószínűleg a Perro de Ganado Majorero lehetett. Ez egy masztiff típusú, rusztikus, intelligens, rettenthetetlen őrkutya volt. A fajta iránt érdeklődőket leginkább az a kérdés foglalkoztatja, vajon léteztek-e őshonos kutyák a Kanári szigeteken már a spanyol hódítások előtt is? Számos forrás és érv szól e feltételezés mellett, de később mindenesetre feltétlenül keveredtek a szigetvilág kutyái a spanyol félszigetről, majd később az angolokkal érkező ebekkel. Már a XX. század elején, a Bardino Majorero is hozzájárult a Presa Canario kialakulásához. Ez a pásztorkutya Fuerteventura szigetéről származik, kiváló őrző-védő ösztöne, ellenállóképessége, bátorsága és kitartása miatt becsülték. A szigetvilág és a kontinens kutyáiból egy nagyon erős, kemény fajta alakult ki, melyet eredeti funkciói mellett egyre inkább harcikutyaként is használtak. Bár az 1940-es években a spanyol szigetvilágban is betiltották az állatverekedtetéseket, az illegális „meccsek" még évtizedekig folytak, és a Presa Canario állomány egyre nőtt. A sziget szuverenitásával azonban rosszabbodott a fajta helyzete, a német juhászkutya, a dobermann és a német dog elterjedése révén jelentősen csökkent az őshonos kutyák iránti érdeklődés. Szinte már a kihalás fenyegette a kanári-szigeteki kutyát, mikor az 1970-es években megkezdődött a fajta rekonstruálása. 1982-ben Tenerifén megalakult az első fajtaklub is, a Club Espanol de Presa Canario (CEPRC), mely Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura és La Palma tenyésztőit egyesítette. 1983 januárjában a spanyol kenne lklub is elismerte a CEPRC-t. Az 1980-as években már az Újvilágot is meghódította a fajta, 1990-ben az Egyesült Államokban is önálló fajtaklub alakult, a National Perro de Presa Canario Club (NPPCC). 1997 januárja óta már az AKC-nél is lehet regisztráltatni kanári-szigeteki kutyákat, a teljes elismerésre váró fajták törzskönyvébe.

Az egyértelmű, hogy a kanári-szigeteki kutya származási helyéről kapta nevét, de vajon a szigetek elnevezése honnan ered? Egy kutyás körökben népszerű teória szerint Plinio és Estacio Seboso szerint a szigeteken talált nagytestű ebek miatt született a Canaria helységnév. Ezt az elképzelést azonban cáfolja az a tény, hogy a Kanári-szigeteken őshonos kutyák bizonyítottan kistestű jószágok voltak. Korabeli utazók disznókról, kecskékről, juhokról és vadkutyákról szálnak be, utóbbiakat a farkashoz hasonló, de annál kisebb állatokként írták le. Thomas Nichols más tudósokkal együtt azt a nézetet képviselte a XVI. század elején, hogy Gran Canaria egy a szigeten őshonos és bőségesen termő nádfajtáról kapta a nevét, melyből a bennszülöttek egy veszélyes, tejszerű, mérgező folyadékot nyertek ki. Nichols szerint az őslakosok maguk Tamaránnak hívták a szigetet, ahol éltek.

Dogo Canario fajta története 2


Habár a kanári-szigeteki kutya származása pontosan nem ismert, kifejezetten sok adat áll a rendelkezésünkre eredetéről. Régészeti leletek is bizonyítják a kutyák létezését a guancso őslakosok korában. Tenerife szigetén, a Llano de Maja temető egyik sírjában egy kb. 10 cm hosszú, mumifikálódott kutyakoponyát is találtak. Tehát már a spanyol hódítók megérkezése előtt éltek kutyák a szigeteken, de nem nagytestű, masztiff szerű, hanem kifejezetten kistestű példányok. Később, a XVI. századból számtalan rendelet és szabályzat maradt fenn a sziget kutyatartására vonatkozóan. Egy 1515. szeptember 3-án kelt feljegyzés szerint ezek a rendeletek egyre szigorodnak. „Senki sem tarthat kutyát, csak akkor, ha azt bezárja a birtokára vagy láncra köti egész nap, a kondások pedig csak egy-egy kutyát tarthatnak, kivéve, ha az egy presa." Egy 1516-os rendelet szerint minden mészárosnak két kutyája lehet, de azokat éjszakára meg kell kötniük, és csak akkor engedhetik el, amikor szükség van rájuk a szarvasmarhák irányításánál és lefogásánál. Egy 1526-os intézkedés már odáig megy, hogy elrendeli minden presa kiirtását, kivéve a mészárosok tulajdonában lévő ebeket, hiszen azok nélkülözhetetlenek a munkához, a szarvasmarhák irányításához, kezeléséhez. A XVII. században ugyanilyen szigorú rendeletek születtek a kutyatartásról, minden háztartás csupán egy preasát tarthatott házőrzésre. Ezen századokban a Perro de Ganado Majorero és a Perro de Presa Canario valószínűleg egymással párhuzamosan létezett, és persze bizonyos mértékben keveredtek is egymással.

A spanyol hódítással számos új kutyatípus érkezett a Kanári-szigetekre, és ezek a kutyák nyilván keveredtek a helyiekkel. José de Viera y Clavijo természettudós azt írja Historia Natural de las Islas Canarias című könyvében, hogy 1764-ben veszettség járvány tört ki Tenerifén, a fertőzést a spanyol kutyák hozták magukkal. A szerző szerint a kanári-szigeteken akkoriban már számos kutyatípus létezett, masztiffok, juhászkutyák, podenco és perdiguero vadászkutyák, vérebek, dogók és vízikutyák. A Perro de Presa Canario akkori külsejéről azonban szinte alig van adatunk. A XX. századból természetesen már több információ van a fajtáról. Az 1970-es években még nyoma sincs a mai értelemben vett kanári-szigeteki kutyafajta koncepciójának, hanem általában az alábbi típusokat, elnevezéseket ismerték és használták: presa dog (Kanári-szigeteken), perros de la tierra (Gran Canaria), perros de ganado (Fuerteventura), perros bastos (Tenerife északi részén), illetve bordones, bardinos, verdugos és lagarteado. Mindezeket a kutyákat nagyjából egyforma munkára használták – szarvasmarha hajtására, őrző-védő feladatokra és verekedtetésre– így gyakorlatilag mindegyik „presa" volt, hiszen a „fogás" volt a feladatuk. Egyik sem volt túlságosan nagytestű jószág, és gyakori volt a brindle (csíkos) mintázat.

Az 1980-as években a Kanári-szigeteken három idős, harcikutyákkal foglalkozó férfit kérdeztek, milyen volt a Presa Canario külseje az ő életükben, mire tudnak még visszaemlékezni a fajtával kapcsolatban. Mindhárman elmondták, hogy hatalmas fejű, széles mellkasú kutyák voltak, kb. 45 kg a súlyuk. Azt azonban egyetlen szakértő sem tudja megmondani, hogy ezek a kutyák, vagyis napjaink presája milyen rokonságban áll az őslakosok kutyáival illetve a XVI-XVII. század rendeletek által is említett kutyákkal – minderről csak feltételezések vannak, pontos feljegyzések csak a fajta modern kori történetéről vannak.

Dogo Canario fajta története 3

A második világháború alatt német dogok is érkeztek a szigetekre, és ezek is valószínűleg keveredtek a helyi kutyákkal. Egyébként a szigeteken rendezett verekedtetések sohasem érték el a hasonló angol „rendezvények" szervezettségi színvonalát; leginkább csupán szegény farmerek foglalkoztak harcikutyákkal a saját maguk szórakoztatására. Persze a „sport" népszerűségének csúcsán angol kutyákkal, bulldoggal, bullterrierrel is keverték a sajátjaikat. A fehér színű szőrzet nyilván ezeknek a keresztezéseknek az eredménye. Az 1970-es években amerikai pit bullterriert, dobermannt, bullmasztiffot, amerikai bulldogot is használtak, sőt Gran canarián még brazil masztiff és rodéziai ridgeback keresztezésekkel is próbálkoztak. Mindezek következtében – bár már az FCI is elismeri a kanári-szigeteki kutyát – a fajta külleme meglehetősen heterogén megjelenésű.

A spanyol kennel klub 1988-ban ismerte el a Presa Canariót mint a Kanári-szigeteken őshonos fajtát. Az FCI azonban nem fogadta el a presa elnevezést, mivel az túlságosan a fajta harcikutya-múltjára utal, inkább a Dogo Canario fajtamegjelölést javasolták. Bár sok kanári-szigeteki tenyésztő nem értett egyet az ősi név megváltoztatásával – ezzel az erővel a bulldog megjelölést sem szabadna használni – a Nemzetközi Kinológiai Szövetség 2000. június 3-i keltezéssel Dogo Canario néven fogadta el az új fajtát, egyelőre még csak ideiglenes státusszal, és a második fajtacsoportba sorolta, 346-os standard számmal

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Azupa52

(Keyon70, 2019.05.30 09:40)

http://www.prds66.fr/profiles/blogs/valacyclovir-como-comprar-sin-receta-de-forma-segura-estados
http://luvisart.ning.com/m/blogpost?id=3967471%3ABlogPost%3A3170000
http://showmeanswer.com/index.php?qa=10152&qa_1=donde-para-ordenar-elavil-buen-precio
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-hidroclorotiazida-con-seguridad-comprar
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-gabapentin-neurontin-300mg-gen-rico
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/didrogesterona-donde-comprar-sin-receta-al-mejor-precio-m-xico
http://i-m-a-d-e.org/qa/14609/fluvoxamina-comprar-una-farmacia-linea-recomendada-chile
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/nimodipino-30mg-donde-comprar-sin-receta-al-mejor-precio
http://bioimagingcore.be/q2a/10990/farmacia-online-comprar-generico-amantadina-receta-urgente
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/drospirenona-ethinylestradiol-donde-puedo-comprar-sin-receta-de
http://ggwadvice.com//index.php?qa=25963&qa_1=ursodeoxycholic-acid-online-where-can-buy-actigall-without
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/acetazolamide-250mg-buy-online-order-acetazolamide-generic-online
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/salbutamol-4-mg-comprar-sin-receta-de-calidad-puerto-rico
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/tinidazole-500mg-en-ligne-baisse-prix-acheter-livraison-express
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/ranitidina-300mg-comprar-en-farmacia-online-sin-gastos-de-envio
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-gen-rico-do-eritromicina-ilosone-250mg-barato-pela
http://vivafengshui.ning.com/m/blogpost?id=3738444%3ABlogPost%3A881488
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/furosemide-40mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-r-pido-espa-a
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-cabergolina-de-confianza
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/indapamida-comprar-y-pagar-con-visa-rep-blica-del-ecuador-comprar
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/buy-silderec-150-mg-generic-silderec-cheapest-cost
http://www.libertyxchange.com/blogs/post/32674
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-sporanox-itraconazole-100-mg-buen
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/roxithromycine-150mg-pharmacie-acheter-livraison-48h-medicament
http://mcspartners.ning.com/m/blogpost?id=1960632%3ABlogPost%3A14499121
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-azelastina-5-mg-buen-precio-costa
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-triamcinolone-4-mg-ahora-argentina
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/como-comprar-stromectol-3-mg-sin-receta-al-mejor-precio-espa-a

Uriho84

(Iruvu62, 2019.05.30 09:33)

http://amusecandy.com/blogs/post/141189 http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/cheap-meclizine-hcl-25mg-order-online-meclizine-hcl-25mg-mail http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/buy-eskalith-can-i-order-lithium-carbonate-free-delivery http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-arava-10-mg-entrega-r-pida-estados http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-losartan-hydrochlorothiazide-12-5mg-sin http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/discount-td-pill-20-60-mg-order-online-td-pill-tadalafil http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-catapres-sin-receta-urgente-ecuador http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/patrex-order-online-where-to-order-sildenafil-citrate-no http://redtuvir.net/m/blogpost?id=6543237%3ABlogPost%3A50925 http://crossroadshob.ning.com/m/blogpost?id=6453277%3ABlogPost%3A1001654 http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-doxepine-sin-receta-con-seguridad https://askpub.com/1964/order-entron-without-prescription-where-entron-ondansetron http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-commander-bromocriptine-parlodel-luxembourg https://www.olliesmusic.com/blog/37946/dГіnde-comprar-generico-bimatoprost-3-mg-y-pagar-con-mastercard-argentina/ http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/dynamico-comprar-sin-receta-urgente-paraguay-dynamico-precios http://whazzup-u.com/profiles/blogs/comprar-pioglitazona-15-mg-gen-rico-de-confianza-na-internet http://wu-world.com/profiles/blogs/buy-meclizine-hcl-where-to-purchase-meclizine-hcl-canada http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-meclizina-antivert-gen-rico-sem-receita http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=62992&qa_1=detrol-como-comprar-via-internet-brasil http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/aurene-oxcarbazepine-300-mg-comprar-con-visa-m-xico https://madbuddy.club/blogs/post/41402 http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/griseofulvine-en-ligne-achat-mastercard-grisactin-prix-france http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/acheter-du-vrai-pulmicort-turbuhaler-budesonide-generique-sur-le

Самые лучшие фильмы смотреть онлайн

(DavidWeade, 2019.05.29 17:37)

Настоятельно рекомендую к просмотру

http://filmswqwusmotret.5v.pl/76173-skachat-film-sledopyty-2014-cherez-torrent-besplatno.html - скачать фильм следопыты 2014 через торрент бесплатно в хорошем качестве
сериал не родись вродливою смотреть онлайн бесплатно в хорошем качестве http://serialtnaismotr.5v.pl/07590-serial-ne-rodis-vrodlivoju-smotret-onlajn-besplatno.html - http://serialtnaismotr.5v.pl/07590-serial-ne-rodis-vrodlivoju-smotret-onlajn-besplatno.html
http://superfilmbsxzsmotret.5v.pl/39809-smotret-filmy-onlajn-chernyj-jastreb-2-zona.html - смотреть фильмы онлайн черный ястреб 2 зона высадки ирак смотреть онлайн
http://kinotvzquoleon.5v.pl/90294-smotret-film-iskateli-sokrovisch-onlajn-besplatno-v.html - смотреть фильм искатели сокровищ онлайн бесплатно в хорошем качестве hd
скачать фильм планета страха через торрент бесплатно в хорошем качестве http://serialtnaismotr.5v.pl/57741-skachat-film-planeta-straha-cherez-torrent-besplatno.html - http://serialtnaismotr.5v.pl/57741-skachat-film-planeta-straha-cherez-torrent-besplatno.html
фильмы властелин колец все серии с гоблинским переводом скачать торрент http://seriyakinolouuonline.5v.pl/14942-filmy-vlastelin-kolec-vse-serii-s-goblinskim-perevodom.html - http://seriyakinolouuonline.5v.pl/14942-filmy-vlastelin-kolec-vse-serii-s-goblinskim-perevodom.html
сериал слепая на тв3 смотреть онлайн все серии подряд бесплатно и сезоны http://mnogofilmwzhemisha.5v.pl/66525-serial-slepaja-na-tv3-smotret-onlajn-vse.html - http://mnogofilmwzhemisha.5v.pl/66525-serial-slepaja-na-tv3-smotret-onlajn-vse.html
http://kinoxavcrgoonline.5v.pl/04151-mobilnik-filmy-onlajn-smotret-besplatno-v-horoshem-kachestve.html - мобильник фильмы онлайн смотреть бесплатно в хорошем качестве фантастика
смотреть фильм алиса в стране чудес в хорошем качестве на русском языке http://seriyakinolouuonline.5v.pl/52673-smotret-film-alisa-v-strane-chudes-v.html - http://seriyakinolouuonline.5v.pl/52673-smotret-film-alisa-v-strane-chudes-v.html
континуум сериал смотреть все сезоны онлайн в hd 720 качестве бесплатно http://filmchikfkebsuper.5v.pl/70076-kontinuum-serial-smotret-vse-sezony-onlajn.html - http://filmchikfkebsuper.5v.pl/70076-kontinuum-serial-smotret-vse-sezony-onlajn.html
смотреть фильм мачо и ботан 2 в хорошем качестве hd 1080 http://superkinofdwmprosmotr.5v.pl/09539-smotret-film-macho-i-botan-2-v.html - http://superkinofdwmprosmotr.5v.pl/09539-smotret-film-macho-i-botan-2-v.html
http://kinotvzquoleon.5v.pl/13886-grjaznye-dengi-i-ljubov-tureckij-serial-na.html - грязные деньги и любовь турецкий сериал на русском языке ютуб все серии
фильмы смотреть бесплатно в хорошем качестве hd 720 без регистрации http://seriyakinoxddglex.5v.pl/40250-filmy-smotret-besplatno-v-horoshem-kachestve.html - http://seriyakinoxddglex.5v.pl/40250-filmy-smotret-besplatno-v-horoshem-kachestve.html
http://kinotvdablmisha.5v.pl/74439-smotret-film-na-grebne-volny-2019-besplatno.html - смотреть фильм на гребне волны 2019 бесплатно в хорошем качестве hd 720
http://kinoxavcrgoonline.5v.pl/90994-smotret-serialy-onlajn-besplatno-v-horoshem-kachestve-oboroten.html - смотреть сериалы онлайн бесплатно в хорошем качестве оборотень в погонах
http://seriyakinoxddglex.5v.pl/01016-kino-mstiteli-3-smotret.html - кино мстители 3 смотреть
http://kinoshkawlnilex.5v.pl/49253-smotret-filmy-onlajn-russkie-melodramy-raskajanie-2014-smotret.html - смотреть фильмы онлайн русские мелодрамы раскаяние 2014 смотреть онлайн
йога для начинающих кому за 50 видео уроки в домашних условиях смотреть http://vsekinojvfjleon.5v.pl/14957-joga-dlja-nachinajuschih-komu-za-50-video.html - http://vsekinojvfjleon.5v.pl/14957-joga-dlja-nachinajuschih-komu-za-50-video.html
http://kinoshkawlnilex.5v.pl/06150-skachat-film-torrent-besplatno-v-horoshem-kachestve.html - скачать фильм торрент бесплатно в хорошем качестве отряд самоубийц 2016

Uruze90

(Hezak08, 2019.05.15 08:35)

http://www.facecool.com/profiles/blogs/dutasteride-generique-acheter-achat-dutasteride-en-france
https://madbuddy.club/blogs/post/38967
http://www.facecool.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-dilantin-phenytoin-100mg-envio-24h-pela-net
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/bisacodilo-comprar-en-una-farmacia-en-linea-confirmaci-n-r-pida
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-donepezila-10mg-mais-barato
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/salbutamol-en-ligne-bon-marche-acheter-site-fiable-acheter
http://www.themindbook.org/nmp/blogs/post/3655
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/comprar-bisakol-bisacodyl-5-mg-online-estados-unidos-compra-de
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/site-securise-pour-achat-ciloxan-500-mg-acheter-ciloxan-500-pour
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-spironolattone-sin-receta-de-forma
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/raloxifeno-60-mg-comprar-en-farmacia-en-linea-recomendada-el
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/order-pyridium-200mg-low-price-how-to-purchase-phenazopyridine
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/puedo-comprar-andrax-10mg-al-mejor-precio
http://socialchangesa.com/blogs/post/88324
http://www.animalloversconnect.com/blogs/post/28681
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/propranolol-comprar-en-farmacia-en-linea-confirmaci-n-r-pida
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/order-vitagra-25-mg-on-sale-cheap-vitagra-tablets
https://www.mysocialpeople.com/blogs/2137/20736/dutasterida-comprar-en-farmacia-en-linea-con-seguridad-ecuador

Orabu71

(Poxoh00, 2019.05.15 07:18)

http://korsika.ning.com/profiles/blogs/ravana-40-mg-generique-en-ligne-bon-marche-achat-de-tadalafil-en
http://vaal-online.co.za/blogs/post/34781
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/order-cialysin-safely-can-i-buy-tadalafil-in-approved-medstore
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/fexofenadina-30-mg-comprar-al-mejor-precio-espa-a-comprar
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/tadalafil-avec-dapoxetine-en-ligne-baisse-prix-achat-site-fiable
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/ciaton-bas-prix-et-sans-ordonnance-forum-site-achat-ciaton
http://www.facecool.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-terramycin-oxytetracycline-250mg-gen
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/nalgesic-como-puedo-comprar-sin-receta-en-internet-nalgesic
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/puis-je-acheter-kawu-30-mg-bon-prix-acheter-permethrin-30-en
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/celecoxib-200mg-pas-cher-internet-rapide-celecoxib-achat-en-ligne
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/nimodipine-30mg-sans-ordonnance-2019-commander-du-nimotop-en
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-latanoprost-2-5mg-mas-barato
http://wu-world.com/profiles/blogs/griseofulvin-en-ligne-bon-marche-acheter-paiement-visa-acheter
http://foodtube.net/profiles/blogs/comprar-generico-aciphex-rabeprazole-sodium-sin-receta-de-calidad
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/amlodipino-donde-puedo-comprar-sin-receta-barato-argentina
http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=36731&qa_1=avanafilo-100mg-comprar-sin-receta-env%C3%ADo-libre
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-metformina-500mg-gen-rico-e-quanto-custa-no-brasil
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/comprar-desogestrel-etinilestradiol-de-calidad-per
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-progesterona-200-mg-sem-prescri-o-pela
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/buspirone-10-mg-livraison-gratuit-bas-prix-forum-achat-buspar
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-tretinoina-05mg-env-o-gratis
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/fluticasone-nasal-como-comprar-en-l-nea-paraguay
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/nevirapine-sur-le-net-pas-cher-nevirapine-ligne-canada
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/onde-comprar-amlodipina-10-mg-gen-rico-on-line-no-brasil
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-tamsulosin-0-4-mg-pago

Ikoja47

(Fexuy02, 2019.05.14 17:41)

http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/trihexyphenidyl-2mg-comprar-sin-receta-barato-nicaragua-comprar http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/gabapentina-400-mg-como-puedo-comprar-fiable-estados-unidos http://social.leembe.com/blogs/post/47352 http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/daklinza-60-mg-como-comprar-gen-rico-urgente-online-comprar http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/buy-atorvastatin-10mg-without-rx-where-to-order-lipitor-fast http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/alfuzosin-10-mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-recomendada http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/puis-je-acheter-du-avanafil-50-mg-avanafil-100-suisse-acheter http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-esparfloxacino-ahora-colombia http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/site-achat-cyclophosphamidum-cyclophosphamidum-pour-homme-prix http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/comprar-ezetimiba-sin-receta-al-mejor-precio-ecuador-comprar http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-metaxalone-400mg-sin-receta-al-mejor-precio http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-virineo-100mg-r-pido http://whazzup-u.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-minocyclina-100-mg-sin-receta http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/comprar-cartia-xt-diltiazem-hcl-r-pido-ecuador http://ggwadvice.com//index.php?qa=66552&qa_1=farmacia-generico-methocarbamol-urgente-comprar-robaxin http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-glibenclamide-glyburide http://www.facecool.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-confit-verapamil-120-mg-sin-receta-en-l-nea http://flutes.ning.com/profiles/blogs/piroxicam-donde-comprar-con-visa http://www.prds66.fr/profiles/blogs/prociclidina-5mg-puedo-comprar-ahora-reino-de-espa-a-prociclidina http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/vardenafil-dapoxetina-comprar-en-farmacia-online-todo-en

Egewi56

(Qejuy05, 2019.05.14 16:27)

http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/felodipine-vrai-bon-prix-acheter-achat-plendil-en-italie
https://www.loosemusicent.com/blogs/1447/16083/farmacia-online-donde-comprar-metofin-50mg-al-mejor-precio-chil
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/clonidine-comprar-por-internet-costa-rica-comprar-clonidine-sin
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-tamik-0-4mg-en-internet-donde-comprar-tamik-en
http://foodtube.net/profiles/blogs/amilorida-5mg-comprar-sin-receta-de-confianza-costa-rica-online
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-cilostazolum-acheter-cilostazol-100-generique
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-sotalol-40mg-con
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-pantoprazol-40-mg-mas
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-generico-ezedoc-ezetimibe-10mg-sin-receta-r-pido-usa
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-bicalutamida-ahora-argentina
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/achat-losartan-hydrochlorothiazide-12-5mg-en-ligne-bon-prix
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/generique-amdipin-amlodipine-2-5-mg-commander-baisse-prix-acheter
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/o-commander-rabeprazole-acheter-du-rabeprazole-france
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/desloratadine-o-acheter-pas-cher-acheter-4-gratuit-clarinex
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-sildenafilo-y-fluoxetina-barato-ecuador
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/se-puede-comprar-generico-danazol-barato
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/se-puede-comprar-seler-sildenafil-citrate-de-forma-segura

Canam09

(Ajeca75, 2019.05.14 02:42)

http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/commander-pilule-udenafil-100mg-en-ligne-zudena-au-rabais-sans http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/wo-kann-ich-desogestrel-ethinylestradiol-online-kaufen http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/indapamide-o-en-commander-lozol-ou-indapamide-acheter http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-etambutol-sin-receta-y http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-gen-rico-de-dutasterida-avodart-0-5-mg-forma-segura http://whazzup-u.com/profiles/blogs/bimatoprost-en-ligne-moins-cher-sans-ordonnance-peut-on-acheter http://hageriderma.com/qtoa/index.php?qa=317054&qa_1=wie-kann-ich-linezolid-ohne-rezept-mit-bitcoin-kaufen http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/392150 http://www.themindbook.org/nmp/blogs/post/3962 http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-clofazimina-sin-receta http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/order-amen-5mg-online-where-to-buy-amen-oceanside-usa http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/buy-low-price-syalpha-40-mg-online-can-i-buy-tadalafil-safely http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=34112&qa_1=farmacia-online-donde-comprar-bupron-150-receta-ahora-espa%C3%B1a http://whazzup-u.com/profiles/blogs/elocon-mometasone-5mg-donde-comprar-sin-receta-online-chile http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-famvir-500mg-sin-receta-al-mejor http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/para-comprar-generico-becilan-sin-receta-env-o-gratis http://brooklynne.net/profiles/blogs/comprar-glipizida-10mg-gen-rico-sem-receita-pela-net-brasil https://23bestcity.de/blogs/post/113878 http://dmoney.ru/62032/comprar-artane-trihexyphenidyl-entrega-r%C3%A1pida-comprar-artane http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/ddavp-comprar-r-pido-el-salvador

Xomoy39

(Ohozu88, 2019.05.14 01:27)

http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/bon-site-pour-achat-tolterodine-peut-on-acheter-du-tolterodine
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/sitios-de-confianza-para-comprar-generico-oxcarbazepine-al-mejor
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-requiver-ropinirole-0-25mg-sin
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/venlor-como-puedo-comprar-mas-barato-bolivia
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/comprar-tretinoina-con-bitcoin-comprar-retin-a-05mg-con
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/vasotec-enalapril-como-puedo-comprar-sin-receta-por-internet-el
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/amiodarone-100mg-sans-ordonnance-acheter-achat-cordarone
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-asacol-400mg-con-garantia-m-xico-donde-puedo
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/generique-duprost-0-5-mg-commander-pas-cher-dutasteride-0-5
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/tamsulosina-como-comprar-sin-receta-buen-precio-comprar-flomax
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/azantac-ranitidine-300-mg-o-acheter-achat-de-ranitidine-en
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/acido-mefenamico-250mg-puedo-comprar-online-espa-a
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/acyclovir-comprar-sin-receta-de-calidad-rep-blica-de-el-salvador
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/ich-kann-flector-ep-100mg-sicher-ohne-rezept-kaufen

Nuron96

(Fozoq47, 2019.05.13 01:31)

http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-pharmaclofen-25mg-pago
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-occorner-500mg-sin-receta-env-o-urgente
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/para-comprar-generico-bonmax-raloxifene-en-l-nea-chile
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/wie-kaufe-ich-ramipril-tritace-online-ohne-rezept-tritace-online
http://i-m-a-d-e.org/qa/16765/order-talozin-40mg-safely-talozin-drug-buyers
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/agitafil-20-mg-como-comprar-sin-receta-r-pido-usa
http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/76/17568/farmacia-en-linea-donde-comprar-ziprasidona-40-mg-sin-receta-co
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/vertrauensw-rdige-seite-um-generisches-tetracyclin-sumycin-ohne
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/clonidina-0-2-mg-como-puedo-comprar-sin-receta-ahora-ecuador
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/udenafil-puedo-comprar-sin-receta-online-honduras-comprar-zudena
http://www.facecool.com/profiles/blogs/felodipina-comprar-en-farmacia-en-linea-ahora-plendil-5mg-precio
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/wie-kaufe-ich-alfacalcidol-alfacip-0-5-mg-ohne-rezept-in-der
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/comprar-azelastina-astelin-5mg-na-internet
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/puedo-comprar-gemfibrozilo-300-mg-r-pido-comprar-lopid-300mg
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/warfarine-5mg-au-rabais-en-ligne-securise-acheter-warfarine-pour
http://property.ning.com/profiles/blogs/qualit-t-clofazimin-dapsone-1000mg-kaufen
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/zudena-udenafil-como-puedo-comprar-sin-receta-fiable-us
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/virtus-o-commander-achat-de-virtus-au-canada

Ukuso07

(Asume84, 2019.05.13 00:28)

http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-orlistat-120-mg-de-forma-segura-costa-rica
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-edalis-tadalafil-20-mg-baisse-prix-2019-prix
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/opelansol-order-safely-where-to-buy-lansoprazole-free-delivery
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-varofyl-sin-receta-al-mejor-precio
http://i-m-a-d-e.org/qa/16226/luvagra-120-mg-acheter-trouver-du-luvagra-pas-cher
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-edegra-sildenafil-citrate
http://www.facecool.com/profiles/blogs/low-price-azinom-100-mg-buy-online-can-i-order-azithromycin-no
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/vardenafil-dapoxetina-20-60-mg-comprar-en-una-farmacia-online-con
http://www.libertyxchange.com/blogs/post/125401
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-de-melatonina-meloset-barato
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/acyclovir-donde-comprar-sin-receta-por-internet-espa-a
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-ramitax-ramalteon-fiable-chile-comprar
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/fexofenadin-allegra-180-mg-wo-ich-jetzt-ohne-rezept-kaufen-kann
http://bioimagingcore.be/q2a/73190/farmacia-online-donde-comprar-lozol-receta-seguridad-chile

Orena10

(Gipad23, 2019.05.12 04:18)

https://www.loosemusicent.com/blogs/1452/15523/ich-kann-lithium-lithobid-zum-besten-preis-ohne-rezept-kaufen
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/vertrauensw-rdige-seite-um-felden-piroxicam-ohne-rezept-zum
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-finax-5mg-sin-receta-buen
http://comment-pourquoi.fr/1767/isoket-isosorbiddinitrat-kann-versandkostenfrei-kaufen
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-dexametasona-0-5mg-sin-receta-urgente-usa
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/tastylia-10mg-onde-comprar-gen-rico-entrega-r-pida-pela-net-onde
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-erotadil-sin-receta-ahora-chile
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/trouver-du-indapamide-lozol-original-pas-cher
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-isoptin-de-forma-segura-reino-de
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/vertrauensw-rdige-seite-um-generisches-acarbose-50-mg-jetzt-zu
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/ticlopidine-250mg-o-commander-acheter-ticlid-france-en-ligne
http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-isoptin-sr-120-mg-pago-visa
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-avanafil-gen-rico-sem-prescri-o-portugal
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/achat-imipraminum-imipramine-original-pharmacie-en-ligne
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/lomefloxacin-bon-marche-en-ligne-livraison-discrete-commander-du
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/galantamine-order-no-rx-buy-generic-galantamine-ireland-online
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/mometason-wie-kann-ich-online-kaufen
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/ampicilina-comprar-en-una-farmacia-online-segura-chile-comprar
http://kutoos.unifiedly.com/blogs/post/214691
http://bioimagingcore.be/q2a/67044/orgodenafil-sildenafil-ordonnance-orgodenafil-generique
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-imipramina-entrega-r-pida-ecuador
http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/90/17497/plavix-75mg-comprar-sin-receta-ahora-colombia-donde-puedo-comp
http://dmoney.ru/59956/plan-achat-doxazosin-mesylate-doxazosin-mesylate-lingual
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/zyprexa-como-puedo-comprar-por-internet-argentina
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/sildenafila-puedo-comprar-sin-receta-con-seguridad-chile-venta
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/orlistat-120mg-comprar-en-farmacia-online-sin-gastos-de-envio-el
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/meclizina-como-comprar-sin-receta-con-garantia-espa-a-comprar

Agazo68

(Kuxet69, 2019.05.11 10:03)

http://bit.ly/2H7uNGV http://bit.ly/2J5S4w3 http://tinyurl.com/y44go6ed http://tinyurl.com/y2zvzct3 http://bit.ly/2E5lcQf http://bit.ly/2YgDkhF http://bit.ly/2DTJMDc http://bit.ly/2GXn3qA http://bit.ly/2Yf7uBP http://bit.ly/2Yb0kOP http://bit.ly/2Y93HGb http://bit.ly/2H2sFAb http://bit.ly/2H9SGh4

Fayuh83

(Uhuzi22, 2019.05.11 08:54)

http://bit.ly/2PQxTmq http://bit.ly/2Yf7n9n http://bit.ly/2DOjySP http://bit.ly/2PTfnKo http://tinyurl.com/y6o4jkw8 http://tinyurl.com/y34z6yd4 http://bit.ly/2DUVCNt http://bit.ly/2J1TQOM http://tinyurl.com/y6czklv5 http://bit.ly/2H9Gb4O http://bit.ly/2PQERYA http://tinyurl.com/y6oyyuf4 http://bit.ly/2Y932Vd http://bit.ly/2GXn3qA http://bit.ly/2DTJ88K http://bit.ly/2J6eAVP http://bit.ly/2H2GMFv http://bit.ly/2Ye5Q3j http://tinyurl.com/y47nrjxy http://bit.ly/2YheWwl http://bit.ly/2DOqdfN http://bit.ly/2J57j8y http://tinyurl.com/y3tw947t http://bit.ly/2J7Muto

Kofox37

(Ukito79, 2019.05.10 21:19)

http://bit.ly/2DSVttX http://bit.ly/2DVqkGj http://bit.ly/2PT3KCV http://bit.ly/2PUcSar http://bit.ly/2H6WJug http://tinyurl.com/y3lsc4mn http://bit.ly/2YePGXE http://bit.ly/2DShaug http://bit.ly/2DOjsKX http://tinyurl.com/y2x32vzp http://bit.ly/2PQHlWP http://bit.ly/2PTfGo9 http://bit.ly/2YePHuG http://bit.ly/2H47dL7 http://bit.ly/2H5kHWP http://bit.ly/2J622xy http://bit.ly/2YgE9Hh http://bit.ly/2J4CwJ1 http://bit.ly/2DUb3pn

Xuciy88

(Uqoke77, 2019.05.10 10:53)

http://bit.ly/2H6bVI1
http://tinyurl.com/yyrcpx6a
http://bit.ly/2H2rdOf
http://bit.ly/2H2GFtz
http://tinyurl.com/y44yn5ft
http://bit.ly/2GXmFIE
http://bit.ly/2DV61c9
http://bit.ly/2YiWwvh
http://tinyurl.com/y2r6x2vd
http://bit.ly/2DU0bYy
http://bit.ly/2Ye2i0O
http://bit.ly/2DTJ8Wi
http://bit.ly/2J5DlkT
http://bit.ly/2DV2xq5
http://bit.ly/2H1GYF4

Vutal01

(Tuxay42, 2019.05.09 23:20)

http://bit.ly/2H7v2lj
http://bit.ly/2Yf6QnT
http://tinyurl.com/yyyvlubz
http://bit.ly/2DWyjD3
http://bit.ly/2J5z7d2
http://bit.ly/2H3f3Vm
http://bit.ly/2DTJzjo
http://bit.ly/2J5SPoT
http://bit.ly/2E5leYn
http://bit.ly/2Y9AMlb
http://bit.ly/2DULUL9
http://bit.ly/2DUMgkX
http://tinyurl.com/y5m98rfr
http://bit.ly/2J56PPM
http://bit.ly/2Ye5Q3j
http://bit.ly/2DVpyZV
http://tinyurl.com/y3fxxhfv
http://bit.ly/2YdaBKC
http://bit.ly/2H1GfUm
http://bit.ly/2Ye65eJ

Ogaju35

(Esoga65, 2019.05.09 22:17)

http://bit.ly/2H2MtDm
http://bit.ly/2DV6dIp
http://bit.ly/2DQDWmc
http://tinyurl.com/y2yu72cr
http://bit.ly/2Ye19X4
http://bit.ly/2HgSb4T
http://bit.ly/2YaxLBd
http://bit.ly/2YbGNxK
http://bit.ly/2DOjFhd
http://bit.ly/2J6APL3
http://tinyurl.com/y63m2gt3
http://bit.ly/2H1GheW
http://bit.ly/2DUIXdx
http://tinyurl.com/y3r5edsn
http://bit.ly/2Ye1b18
http://tinyurl.com/y6o4jkw8
http://bit.ly/2DTZZIO
http://bit.ly/2H1CrlR
http://tinyurl.com/yxjmmbu9
http://tinyurl.com/y2smh273
http://bit.ly/2Yf6H3P
http://bit.ly/2YePVlw
http://bit.ly/2H7t9oD
http://bit.ly/2DQE3hC

Icuka00

(Gimuh82, 2019.05.09 10:04)

http://bit.ly/2PT3LXv http://bit.ly/2DV6aMJ http://bit.ly/2DX6Wca http://bit.ly/2H5kvqz http://bit.ly/2H7uiN3 http://bit.ly/2H4w3uk http://bit.ly/2PTrIxZ http://bit.ly/2PQ5rBb http://tinyurl.com/y6x4bwp3 http://bit.ly/2H6UIy6 http://bit.ly/2DX79vY http://bit.ly/2DTlQ2R http://bit.ly/2J6ext7 http://bit.ly/2J6BdJv http://bit.ly/2H2o4hj

Axiwa33

(Oxodo88, 2019.05.09 08:59)

http://bit.ly/2E5ki6j
http://bit.ly/2DVfPmi
http://bit.ly/2DSz2Fa
http://bit.ly/2YcA3jq
http://bit.ly/2YcGjYa
http://bit.ly/2H3cORW
http://bit.ly/2HgSMDF
http://bit.ly/2DThCZ3
http://bit.ly/2DUwcQl
http://bit.ly/2H8B2Kf
http://bit.ly/2YgDNjV
http://bit.ly/2DV61c9
http://bit.ly/2DX6UB4
http://bit.ly/2Y5xzDk


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Következő »