Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amerikai bulldog

 

Az Amerikai bulldog

 

Régi idők kutyája

 

Ha visszamennénk az időben, körülbelül a XVIII. század végére, Angliában olyan bulldogokat látnánk, mint a mai amerikai bulldogok. Kevés dologról mondhatjuk el, hogy az amerikaiak őrizték meg Európa számára – az amerikai bulldog ezen ritkaságok közé tartozik.

A bulldog azoknak az ősi, ázsiai masztiffoknak a leszármazottja, melyek annak idején nomád törzsekkel érkeztek Európába. Ezeket a hatalmas jószágokat olyan nagy és agresszív állatok ellen használták, mint a vaddisznó, a medve vagy a különböző nagymacskák. Ezek az állatok ugyanolyan eséllyel választhatták a menekülés, mint a támadás eszközét; a kutyáknak meg kellett fogniuk és leszorítva egy helyben tartaniuk őket. Az ősi masztiff hihetetlen harckészséggel és bátorsággal rendelkezett.

Föníciai kereskedők i.e. 800 körül vittek Angliába egy barna masztiff törzset. A kelták ezeket a csíkos vagy barnás-vörös behemótokat szarvasmarhák vagy vaddisznók megfogására használták. A mai angol masztiffok és a bullmasztiffok hasonló színűek, és azonos mértékben ettől a törzstől származnak. Időszámításunk szerint 400 körül egy második nagyon erős, kemény masztiff törzs érte le az angol partokat. Ezeket a kutyákat alanónak hívták. Angol mészárosok és farmerek az alanóból alakították ki az első igazi bulldogot. A középkorban a munka-bulldog volt az első olyan kutya, mely „szájzárral” rendelkezett, de ez természetesen nem az állkapocs deformációját jelenti, vagy azt, hogy a kutya fogás közben görcsöt kapott, hanem ez a kifejezés valójában a kutya nagymértékű harciasságára és fogászkészségére vonatkozik. Az igazi bulldog képes volt a hatalmas növényevők üldözésére és megfogására; ellenfele orrába, pofájába vagy torkába ragadott, és képes volt szilárdan tartani, függetlenül attól, milyen hevesen küzdött a bestia és hogy mekkora fájdalmat kell elviselnie a kutyának. A középkorban, Erzsébet királynő idején, de még az ipari forradalmat követően is a bulldogok mindennapi munkája volt lovak, marhák és disznók megfogása, a birtokon, a mészárosnál vagy a bikahecceken. Ha domesztikált állatot fogott meg, a bulldog általában képes volt a harapása által okozott fájdalommal a patás állatot engedelmességre késztetni, mielőtt az még megsebezhette volna a kutyát. Mivel a bika lehajtja a fejét támadáskor, ez lehetővé tette, hogy a kutya megfogja az orrát és így már könnyedén a mészároshoz húzza. A régi munka-bulldogok képesek voltak egy bikát egyetlen hirtelen mozdulattal földre rántani, mivel kiválóan időzítették akciójukat: akkor rántották oldalra a jószágot, mikor az lépés közben éppen nem állt szilárdan. Ehhez persze hatalmas fizikai erő is kellett. Egy tapasztalt, 80 fontos bulldog képes volt egy 1800 fontos bikát la földre rántani.

A bulldogok fő ellenfele elsősorban a bika volt, de használták vaddisznó, oroszlán és más vad ragadozók ellen is. Ezeket a harcokat hívták hecceknek („bait”). Azok a a bulldogok, melyeket medvék és más nagy ragadozók ellen használtak, nehezebbek voltak, mint a csak farmokon, marháknál használt egyedek. Nagyobb ellenfelek esetén a sebesség nem volt olyan fontos, ráadásul a harcok elkerített területen folytak, így a kitartás kevésbé számított. 1835-ben azonban mindenfajta állatviadalt betiltottak Angliában, így az igazi, tiszta vonalú bulldogok nagyon megritkultak a XIX. század közepére. Sokukat masztiffokkal keresztezték, hogy mindennél jobb és nagyobb testőrkutyát hozzanak létre, a maradék állomány egy részét pedig mopszokkal, hogy egy tömör, kicsi, könnyebben kezelhető kiállítási kutyát kapjanak.

Napjainkban az a kutya, melyet angol bulldognak hívunk, ez utóbbi keresztezés eredménye. Őshazájában az eredeti bulldog kihalt a XIX. század végére, de szerencsére Amerikában fennmaradt, ott ugyanis még szükség volt a munkájára, elsősorban a vidéki dél hegyi régióiban. A bulldog megmenekült a kihalástól, mert továbbra is dolgoznia kellett. Ezeken a déli vad tájakon a marhákat és disznókat ridegtartásban tenyésztették, már csak azért is, mert bekeríteni egyenesen lehetetlen volt a földeket, így csak a kemény angol bulldogok tudták befogni a jószágokat. Legkorábban a XVII. században érkeztek munka-bulldogok Angliából az Államokba.

Délen és dél-nyugaton őrkutyaként is használták őket. A XIX. századból, de korábbról is számos történeti feljegyzés maradt fenn a földbirtokokon és ültetvényeken használt nagy bulldogokról, melyeket néha láncon tartottak és rosszfiúk ellen használtak. Olykor a börtönökbe is szabad bejárást kaptak, a cellák és a kerítésfal közötti szabad területen kellett cirkálniuk. Különböző helyi változatok alakultak ki, és így sok nevet alkalmaztak a déli bulldogokra: Old English White, White English, Swamp (mocsári) Bulldog, Backwoods Bulldog, Emglish Pit, Old Country White, stb.

Az 1960-as években azonban az utolsó munka-bulldogok is eltűntek a déli birtokokról, mert már itt is munkanélkülivé váltak. A nagy mezőgazdasági cégek rendezték a terepet, megszüntették a kicsi farmokat, gazdaságokat, és a a mezőgazdasági gépek és járművek lehetővé tették, hogy a farmerek maguk tereljék, befogják és mozgassák a marhákat, kutyák segítsége nélkül. Úgy tűnt, most már tényleg kihal a munka-bulldog.

Szerencsére a fajta néhány elkötelezett híve közös erőfeszítéssel felkutatta az utolsó hegyi bulldogokat és elkezdte tenyészteni őket, nyilvánosságot biztosítva tenyésztési programjuknak, így sikerült megőrizniük a fajtát az utókornak. Napjainkban a fajta két legfontosabb személyisége Allen Scott és John D. Johnson. Tenyésztési munkájuk révén, két fő vonalat különböztethetünk meg, a Johnson típust és a Scott típust. A Johnson típusú amerikai bulldogok nagyobb, szélesebb kutyák, erősebb csontozattal, lelógó ajkakkal, ráncokkal és rövid pofával. Leginkább egy atlétikus, feszes felépítésű, fehér bullmasztiffra emlékeztetnek. A Scott típusú ebek egy nagy, durva, hosszúlábú, fehér pit bullra emlékeztetnek.

Az amerikai bulldogot az 1980-as években ismerte meg igazán a nyilvánosság, és az évtized második felében elkezdett nőni a népszerűsége. Napjainkban már Európa számos országában ismerik és tenyésztik mint kiváló családi- és őrkutyát.


BN

 

FAJTASTANDARD

 

 

Az Amerikai Bulldog atletikus, erős temperamentumú, közepesen nagy kutya, hatalmas erővel, ügyességgel, és magabiztossággal.

A stabil, erőteljes, már kialakult formában a kanok jellegzetesen vastagabb, nehezebb, míg a szukák finomabb csontozatúak.

Közöny az idegenekkel, és magabiztosság más kutyákkal az elfogadható.

Bármely kutya mutat gyáva, félős viselkedést, vagy más kutyákat illetve embereket is veszélyeztető agressziót, a bíró döntése szerint kizárható.

A hivatalosan elismert két típus, a Standard és a Bully. Az ABNA elvárja a külön bírálásukat.

 

Méret:

Kanok marmagasság 22 – 26 inch. ( 56 - 66 cm )

Szukák 21 – 25 inch. ( 53 - 63 cm )

 

 

Standard

 

: Egy vékonyabb, atlétikusabb megjelenés.

 

 

Bully

 

: Vastagabb, sűrűbb, erőteljesebb.

A súlynak mindkét típusnál arányban kell lenni a magassággal jó kondícióban, túlsúly, és soványság nélkül.

A kívánt méret alatt és fölött egy inch ( 2, 54 cm ) eltérés mindkét típusnál csak kis hiba.

Ennél nagyobb eltérés már súlyos hiba.

 

Szín:

Egyszínű fehér, fehér különböző mértékű tigriscsíkos, barna, vörös, cser foltokkal a kívánatos. Ugyanezen színek teljes testfelületen, nem látható fehér szín mellett esztétikai hibának számít. Teljesen fekete, kék, fekete – cser, tricolor vagy „szürke” kizáró ok, a teljes fekete maszk súlyos hiba.

(A „szürke” effektust a teljes testen lévő halványabb vörös vagy fekete szín adja, megtörve sötétebb maszatos foltokkal – nem összekeverendő a tigriscsíkossal!)

 

Szőrzet:

Egy inchnél rövidebb hosszúságú, puha és kemény közt változva.

Hosszabb, tollasodó, vagy bolyhos szőrzet kizárás.

 

Fej:

A fej a kutya méretével arányosan legyen nagy, és széles!

Legyen lapos a koponya teteje, ami négyzetes megjelenést eredményez!

Kifejezett barázda van a szemek között, elkülönítve azokat, mély stop. A fej mindenhol jól izmolt, határozott pofa résszel. A túlzottan keskeny fej komoly hiba.

Standard

 

 

: Általában kockától az ék alakúig, némileg sekélyebb stoppal, és kevesebb redővel.

Bully

 

 

: Kocka alakútól a kerek formáig, határozott mély stoppal, és több redővel, ránccal.

Szemek:

A szemek kerek, vagy mandula formájúak legyenek, mélyen ülőek. A mély sötét barna a legelőnyösebb, egyéb szín is elfogadott, de esztétikai hiba. Fekete szemgyűrű pigment a kívánatos, gyengébb pigment is elfogadható, de nem előnyös. A nem szimmetrikus, keresztbe álló szemek súlyosabb hiba. A látható pislogó hártya súlyosságánál fogva hiba.

Arcorr:

A pofa legyen arányaiban széles, szögletes! Az állkapocs izmos, láthatóan erős. Az ajkak nagyok, de nem lógóak. Fekete pigment az ajkakon szintén preferálandó az egyéb színnel szemben. A túl keskeny orr komolyabb hiba. Ferde állkapocs kizáró ok.

Standard

 

 

: Az arcorr 30 – 40 %-a a fej teljes hosszúságának.

Bully

 

 

 

: 25 – 35 % az arcorr – fej arány.

A hosszabb, vagy rövidebb orr, mint ez a konkrét arány, kisebb hiba.

Bármilyen észrevehető légzési probléma a ringben, megfontolttá teszi a kizárást.

A kutyát vigyük ki a ringbol, amíg a bíró nem dönt az állapotáról!

Fogak:

42, nagy méretű fognak kell lenni! Kicsi, vagy ferde fog kis hiba. A hiányzó fogak strukturális hibák, és hátrányos az összevetésben. A munkakutyák törött foga nem hátrány.

A műtétileg, egyéb úton eltávolított fogakat állatorvos igazolhatja.

Harapás:

Standard: Fordított ollós harapás a kívánt. Az ollós, és az enyhe előreharapás 1 inchig ( 0, 6 cm ) elfogadható.

Bully: Előreharapás 1 inchig ( 0, 6 cm ) a legideálisabb, de 1 és 1/8 inch ( 1, 2 - 0, 3 cm ) tartomány az elfogadott, minden más harapás, az ollós is, kizáró ok.

Mindkét típusnál a standardtól eltérő értékek határozzák meg a hiba súlyát. A fogak nem láthatóak zárt száj esetén!

Orr:

A fekete a legjobb, a barna és árnyalatai elfogadottak. A pigment hiány kozmetikai hiba.

Fülek:

Közepes méretű, preferencia nélkül rózsafül, vagy lelógó.

A kupírozott fül csak abból a szempontból hátrány, hogy nem lehet természetes állapotban lebírálni.

 

Nyak:

Közepes hosszúságú, izmos, enyhén ívelt, és keskenyedő a fej felé.

 

Váll:

A vállaknak igen izmosak. A jól kifejezett, széles „csapott” váll adja az erőteljes megjelenést.

 

Mellkas:

Természetesen mély, és széles, de kiegyensúlyozottan, a mozgás és a dinamizmus érdekében.

 

Test:

A test jól kiegyensúlyozott, kompakt, miközben erőteljes, és atlétikus. A bordák rugalmasak, és az ágyék enyhén hajlott. Ne legyen a test hosszúkás benyomású!

 

Hát:

Erős, széles, az ágyék mögött enyhe íve van. Ne legyen vékony a hát!

Standard: Egyenesebb, laposabb hátvonal.

Bully: Elfogadott a magasabb far a hátvonal ívében.

 

Lábak:

Az első lábak egyenesek, mérsékelve a nehéz csontozatot. A csüd erős, és függőleges. Gyenge csüd kis hiba. A hajlott, kifordult könyök a súlyosságtól függően hiba.

A hátsó láb legyen nagyon izmos, mérsékelten szögellt, és párhuzamos. A csánk erős és függőleges, ha vékony, az komoly hiba. A tehén állás súlyosságától függő hiba, akár kizárásig.

 

Hátsó rész:

Legyen ugyan olyan széles, mint a vállak, kiegyensúlyozott, izmos, vastag!

 

Farok:

Alacsonyan hordott, az alapján vastag, majd elvékonyodó. Nyugalomban eléri a csánkot. Az ennél hosszabb, vagy rövidebb kis hiba. A kunkorodó, teljes kört leíró farok kisebb hiba.

A vágott farok kis hiba, abból a szempontból, hogy a bírálat során nem lehet természetes állapotban értékelni.

 

Lábfej:

Közepes méretű, lábujjak jól íveltek, és zártak. A kampós lábujj kis hiba. A szélesedő lábfej mértékétől függően hiba.

 

Járás, testtartás:

A mozgás legyen egyenletesen erős, kiegyensúlyozott, erőteljes, lendületes! Ne legyen billegő, esetlen!

A felső vonal maradjon az első láb szintjében, míg a hátsó lábak tolják a testet előre!

A sebesség növelésével a lábfejek tartsanak a test középvonala felé! Ne poroszkáljon, tipegjen, és ne fusson alacsonyan tartott hosszú lépésekkel! Ha keresztezik egymást a lábak mozgás közben, súlyos hiba.

Ha a kutya sántít, ki kell küldeni a ringből, mindaddig, amíg helyre nem jön.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.