Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bernáthegyi eredete:

A fajta története

A Szentbernáthegyi kutya Svájcból származik, a fajta kialakulását legenda övezi, azonban írásos dokumentáció csak az XVIII. század elejétől áll rendelkezésre. A bernáthegyi alapvetően a parasztok házörző kutyájaként élt. Nevét a Nagy Szentbernát Hágóban lévő kolostorról kapta, ahol a szerzetesek kísérő- és mentőkutyaként alkalmazták a hóban és ködben eltévedt vándorok megsegítésére.
A fajtát a Barry nevű bernáthegyi tette híressé és legendássá. Barry a legenda szerint 1800 és 1813 között 40 ember életét mentette meg a hó és fagy fogságából. A korabeli írásos anyagok és képek alapján a bernáthegyi kutya küllemét tekintve meglehetősen eltért a mai fajtastandardtól, könnyebb és kisebb termetű volt. A fajtát eredetileg rövid szőrű változatok alkották, azonban az Újfoundlandi bekeresztezésével kialakították a hosszú szőrű változatot. A hosszú szőrtől jobb védelmet vártak a zord téli körülmények között dolgozó kutya számára, azonban ez az elképzelés hibásnak bizonyult. A hóban gázló hosszú szőrre rátapadt a hó és a jég, megnehezítve a kutya munkáját, így a hosszú szőrű egyedeket a szerzetesek elajándékozták. A Barry legenda kialakulásával indult meg az érdeklődés a Szentbernáthegyi fajta iránt. A Barry legenda és a hosszú szőrű egyedek megjelenésével megindult a Szentbernáthegyi nagyobb mennyiségű tenyésztése. A fajta tenyésztése és formálása mind svájci-német vonalon, mind pedig angol vonalon folyt, kiváltva ezzel az első vitát a fajtastandard megalkotása körül az ezernyolcázas évek végén. Az angolok és svájciak külön-külön megalkották a maguk fajtastandardjukat. A Szentbernáthegyi az ezerkileczázas évek első harmadában került az Amerikai Egyesült Államokba tenyésztési célból, ahol a svájci standardot követték.
Érdemes megnézni, hogy Szentbernáthegyi fenotípusát (küllem) tekintve mennyire eltér a kontinentális (FCI),
amerikai (SBCA) és az angol egyedeknél.

 

Szent Bernát hágó - Svájc

 

Temperamentum

A Szentbenáthegyi jóindulatú, békés, nyugodt kutya, aki túláradó szeretetével árasztja el gazdáját és családját. A bernáthegyi igazi családi kutya, megfelelő szocializáció esetén imádja és szükség esetén meg is védi a gyerekeket. Minden idejében a gazdája mellett kíván lenni, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy éppen mindent megúnt és alszik. Nem szereti a magányt és a magányos bezártságot kifejezetten büntetésnek veszi. A kutya alapvető engedelmességre nevelését minél hamarabb el kell kezdeni, mivel rendkívül gyorsan növekedik, így ennek elmulasztása esetén hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy ez a már rendkívül fiatalon is 40-50 kilogrammos nagy "mackó" visz minket sétálni és nem mi Őt. Vigyük tehát kölyökkorától fogva minél többet emberek és jól szocializált kutyák közé. Sétára való kilátás esetén (pl. póráz csörgése), a gazda hazaérkeztekor, reggeli találkozáskor tomboló örömmel tudatja gazdájával elégedettségét. Figyeljünk oda, hogy következetesen neveljük, tudassuk vele, hogy mit szeretünk és mit nem. Türelemmel neveljük, mert a bernáthegyi a masztiffok temperamenumából megtartotta azt, hogy a számára fölöslegesen kiadott parancsokat felülbírálja, és ekkor a kiabálás nem segít. Igaz rá, hogy akit szeret, azt nagyon tudja szeretni, de aki kiváltja ellenszenvét, azt tartósan tudja gyűlölni is. Alapjában véve az idegenekkel közömbös, vagy barátságos, ha a gazda is jelen van. Egy, másfél éves korára alakul ki területvédő ösztöne, így az idegeneket megugatja és csak gazdája jelenlétében engedi be az udvarra. (Megfigyelhető, hogy játék esetén, illetve, ha kutyánk közölni szeretne velünk valamit, jobbára sikongatva ugat, idegen érkeztekor pedig öblös, mély hangját "ereszti ki".) A bernáthegyi jó házőrző, azonban aki kifejezetten területőrzési feladatokra szeretne kutyát, az inkább más fajtát válasszon.

 

Általános tudnivalók a Szentbernáthegyi tartásáról

1.

A Szentbernáthegyi a köztudattal ellentétben NEM eszi ki gazdáját a vagyonából. Az elfogyasztott táplálékmennyiség a mérethez viszonyítva nem nagy. (természetesen ez a mennyiség nagyobb, mint egy cihuahua esetén)

 

2.

A Szentbernáthegyi hozzávetőlegesen 10-12 évig él..

 

3.

Kölyök korban és öt éves kor után az ízületek egészségére külön figyelni kell. (Tilos kerékpár, motor, stb. mellett futtatni, lépcsőztetni. Csak annyit mozgassuk, amennyit magától is szívesen mozogna.)

 

4.

A kanok méretüket és testsúlyukat tekintve lényegesen nagyobbak lehetnek a szukáknál, azonban mindkét nem kiváló családi kutya.

 

5.

Nem nagy mozgásigénye ellenére kertes háznál célszerű tartani.

 
 
 
 
 

6.

A Szentbernáthegyi a havat és a vizet imádja.

 

7.

Nehezen viseli a meleget, melegben nyáladzik, ezért mindig biztosítsunk árnyékos helyet és friss vizet számára.

8.

Télen is kint tartható a szabadban, azonban a kemény fagyok idején érdemes melegebb helyre beengedni.

9.

Évente kétszer vedlik, ekkor csomókban hullik a szőre. Vedlés esetén érdemes naponta kétszer átkefélni a szőrét.

10.

Megfelelő nevelés esetén a bernáthegyi könnyen kezelhető, kiegyensúlyozott természeténél fogva tartása problémamentes. (nem ás, nem rág szét dolgokat, nem ugat túl sokat)

Története:

Származása tisztázatlan, ősrégi múltra tekinthet vissza. Európában Svájcból ismerjük: az alpesi Szent Bernát kolostorban évszázadokig használták vezető- és őrkutyaként. A hegyekben mentőkutyaként tartották a lavina alá került emberek megmentésére.

Külső megjelenése:

Stbernardinsnow.jpg

A bernáthegyi háta igen széles, és egészen a lágyékáig vízszintes, majd onnan enyhén lejteni kezd a far felé. A marja hangsúlyos. Farka hosszú, vaskos és erős. Általában lógatva tartja, de a vége visszakunkorodhat. A szépen ívelt mellkas a könyökig ér. Hasa enyhén felhúzott. Lejtős válla igen izmos. Mellső végtagjai egyenesek és erősek. A csánkja mérsékelten szögletes. Mancsai szélesek,az ujjak majdnem zártak.Nyaka erőteljes,rajta határozott-de nem eltúlzott-redő található.A fej tövénél jól látható egy barázda. A bernáthegyinek erős,lenyűgöző feje van,jól látható szemöldökkel és stoppal.A rövid,erős arcorri rész magassága nagyobb,mint a hosszúsága.A jól fejlett ajkak ívesen hajolnak rá az alsó állkapocsra. Koponyáját erős csontozat jellemzi, orra nagy és fekete, szeme sötétbarna. Közepes méretű fülei arcára simulnak és magasan tűzöttek, ráadásul meglehetősen nagyok. Az állat lógatva hordja őket, így még inkább hangsúlyozzák a koponya szélességét. Mélyen ülő szemei közepes nagyságúak. Az alsó szemhéjak nem záródnak tökéletesen, de a túl nyitott szem nem kívánatos. A bernáthegyi harapása ollószerű vagy harapófogó-szerű. Nyaka tömzsi, izmos. Szőrzete alapján megkülönböztetünk rövid szőrű és hosszú szőrű bernáthegyit. A rövid szőrű kutyák szőre testhez simuló, érdes tapintású, de nem durva. A hosszú szőrű egyedek szőrzete közepesen hosszú, egyenes vagy hullámos, ám sohasem göndör. A rok szőrzete dús, de nem lehet hullámos. A fej és a fülek szőre rövidebb és puhább. A mellső lábak viszonylag ritkán szőrösek, míg a deréktájékon hosszabb és sűrűbb a szőr. Szőrzetének színe: narancssárga, mahagóni, vörös, fehér. A bernáthegyire a vöröstől a sárgáig terjedő alapszínek jellemzők fehér rajzolattal, vagy a fehér alapszín vöröstől barnássárgáig terjedő színű rajzolattal. A fehér szőrzet csíkszerű foltokkal is előfordul. A kutya mellén, mancsán, orrán és homlokán fehér rajzolatnak kell lennie. Kötelező továbbá a fehér farokvég és a nyakon körbefutó fehér sáv is. A fején és a fülén látható sötétebb rajzolatot olykor a kutya maszkjának nevezik.

Mérete: 61-80 cm magas.

Súlya: 50-90 kg.

Élethossz: 11 év.

Viselkedésének jellegzetessége:

Intelligens, gyengéd és megbízható fajta. Szereti a gyerekeket. Hidegben érzi magát igazán jól. Nagy mérete miatt a tartása, étkeztetése biztos anyagi hátteret igényel. Ez az eb jó természetű, barátságos, kiegyensúlyozott. Kimondottan érzékeny a haragos szavakra és az otthonban uralkodó légkörre. A családjával szemben odaadó, gyakran kimutatja szeretetét, és nem kedveli, ha valamiből kihagyják. Nem ugat sokat. Ha szükséges, megvédi gazdáját és annak otthonát, de nem ez az elsődleges feladata. A felnőtt példányok általában nyugodtak, de vannak mozgékonyabb példányok is, főként a rövid szőrű kutyák között. A bernáthegyi jól kijön a gyerekekkel és a többi kutyával egyaránt. Általában a háziállatok sem jelentenek gondot a számára. Más kutyákkal jól megfér, de azt nem tűri, hogy azok erőszakosan viselkedjenek vele. A becsületes szándékú idegenekkel szembeni magatartása a közöny és a barátságosság között változhat.

Tanítása:

A bernáthegyi eléggé engedelmes, és ha következetes, egyértelmű módon nevelik, hamar meg tudja tanulni a parancsokat. Meglehetősen érzékeny a gazdája hanghordozására, a kemény hangvétel nem megfelelő módszer vele szemben. A hosszú foglalkozásokat rosszul tűri, ezért csak akkor szabad parancsokat adni neki, amikor ez valóban szükséges. Már kicsi korától kezdve arra kell szoktatni, hogy ne rángassa a pórázt, mert ha felnő, túl nagy és erős lesz egy embernek, ráadásul ekkor már ezt a szokást is nagyon nehezen vetkőzi le. Az összes többi masztiffhoz hasonlóan a bernáthegyire is igaz, hogy neveléséhez jól kell ismerni a kutyákat. Fejlődési időszakban ügyelni kell arra,hogy ne terheljék túl. A bernáthegyit szinte mindig családi kutyaként tartják. Érdemes lehet nyomkövetési képzésben részesíteni, mert kitűnő a szaglása, és ezt a munkát szereti is csinálni.

 

 

 
 
0 (0)

Jelentkezz be a szavazáshoz!

 

Bernáthegyi

A bernáthegyi

A Kutya-világ mai epizódja egy hatalmas, mackós, kedves kutyát mutat be. Ő a svájci hegyek híres mentője. Első tenyésztői ugyan szerzetesek voltak, azóta viszont rendkívül népszerű a kedvencként tartott ebek listáján. Magyarországon is az egyik legkedveltebb kutyafajta a bernáthegyi kutya.

Az eredetileg mentőkutyának kitenyésztett fajta majdnem háromszáz éves mivolta méltán tette híressé a bernáthegyi kutyákat, vagy ahogy még nevezik őket, a szent bernáthegyiket. Több ezer ember köszönheti nekik az életét, hiszen bármilyen kegyetlen és zord időjárással játszi könnyedséggel voltak képesek elbánni. Ahol az ember esze és ereje már kevésnek bizonyult, ők ott is megállták a helyüket

 

 

Ezeknek a kutyáknak a születési helye a Hospice du Grand Saint Bernard nevű kolostor volt, mely Európa egyik legmagasabb pontján helyezkedett el. Az itt húzódó hágó volt az egyik fő közlekedési útvonal Észak-Olaszország és Franciaország között, természetesen Svájcon keresztül. Az átkelés itt életveszélyes volt, főleg télen, amikor a hóviharok, lavinák végzetes veszélyt jelenthettek az emberekre. Éppen ezért a szerzetesek tenyésztették először ki a bernáthegyiket, mivel alkalmasak voltak a hegyekben az utazók vezetésére és a hóval betemetett áldozatok megkeresésére.

Ezek a hatalmas, tömött bundájú kutyák az életüket is képesek voltak kockáztatni. Vastag, sűrű, kétrétegű bundájuk biztosította számukra a meleget.
A külső réteg visszaverőként működött, míg a belső szigetelt. Eredetileg a bernáthegyi bundája rövid volt és sima, talán a masztiff egyik fajtájától örökölhette. Amikor járvány és kemény tél pusztított a kolostor kutyái között a XIX. század folyamán, a szerzetesek az újfundlandival kezdték keresztezni. A keverék egy hosszúszőrű fajta, amelynek egyetlen hátránya van, hogy a hó megragadhat a szőre között. A szőrétől függetlenül mindkét kutyafajta képes életet menteni.

A bernáthegyi széllel szemben képes 3 km-es körzetben megérezni az ember szagát, és 4 m-es hóréteg alatti testet is képes kiszimatolni. A szerzetesek állítása szerint a lavinát már a kialakulásakor megérzi, és a kutya orra az első hópihe megjelenése előtt 20 perccel képes jelezni a hóvihart.
Az újfundlandi bevonása a tenyésztésbe kettéosztotta a bernáthegyit rövid és hosszú szőrű változatra. A mentés során azonban csak a rövid szőrű változat vált be, mivel a hó beleragadt a hosszú szőrbe, nehezítve ezzel a kutya járását. A fajta tenyésztése és formálása mind svájci-német vonalon, mind pedig angol vonalon folyt, így az angolok és a svájciak is megalkották a maguk standardjét.

A bernáthegyi leírása:

Bár a bernáthegyi nagytermetű és nagysúlyú kutya, mégis könnyed és elegáns a járása. Legfőbb ismertetőjele hatalmas feje és méltóságteljes arckifejezése, illetve tekintélyt és büszkeséget sugárzó megjelenése. Két szőrváltozata ismert, a rövid és a hosszú, színe azonban egyforma, vörös és fehér.
Az átlagos magassága 76-81 centiméter, a szukák súlya 71 kilogramm, a kanoké 80 kilogramm. Átlagos élettartamuk 10-12 év. Ez a fajta hajlamos az ízületi betegségek kialakulására nagy súlya miatt, különösen figyeljünk oda erre 5 éves kora után!

Melegben nagyon nyáladzik, szőre pedig évente kétszer vedlik, akkor viszont nagy csomókban hullik. Hangja öblös, mély, de ha játszik, átvált olyasfajta sikongató magasságokba.

A bernáthegyi tulajdonságai:

A bernáthegyi az egyik legnyugodtabb kutyafajta, emellett pedig jóindulatú, kedves és barátságos is. Szinte túláradó szeretettel veszi körül a családját, és a gyerekeket is imádja, képes akár megvédeni is őket. Mindig a gazdája közelében szeretne lenni, a magányt és a bezártságot kifejezetten büntetésként éli meg. Azért jó hamar elkezdeni az engedelmességre szoktatást, mert pár hónaposan képes elérni a 40-50 kg-os testsúlyt, és egy ekkora kutyát megtartani nem egyszerű dolog. Legjobb, ha hallgat ránk. A következetes nevelés rendkívül fontos, és a felesleges parancsszavakkal vagy kiabálással semmit sem fogunk elérni.

Akit a szívébe zár, egy életen át szolgálja, de aki kivívja az ellenszenvét, azt ugyanilyen kitartóan képes gyűlölni, hiszen ennek a kutyának stabilak az érzelmei. Ha gazdája is ott van, alapvetően közömbös az idegenekkel. Másfél éves kora körül azonban kialakul területvédő ösztöne, így vadidegen embereket csak a gazdája jelenlétében enged be az udvarba. Bár jó házőrző, határtalan emberszeretete miatt mégse ilyen fajtát válasszunk kizárólag házőrzés céljából! Hatalmas testalkatuk miatt ezeket a kutyákat leginkább kertes házban való tartásra lehet ajánlani.
:

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

BALOG68IBOLYA@GMAIL .COM

(balog ibolya, 2013.07.30 16:04)

A SZOMSZÉDOMBA VAN EGY BERNÁTHEGYI KUTYA NEM AGRESSZIV ÉN ÉS A CSALÁDOM PICI KORAOTA ISMERI NYUGOTT KUTYA 1 HONAPJA ÜRES A HÁZ VIKENDRE JÖN HAZA GAZDÁJA VALOSZINÜLEG EZ TÖBB HONAPIG IGY MEGY DE LEHET HOGY 1 ,2 ÉVIG IS ÉN ETETEM MEGVÁLTOZHAT E A VISELKEDÉSE A MAGÁNYTOL MIVEL NAGYON CSALÁD CENTRIKUS VAN VELE MÉG EGY KUTYA ATTOL FÉLEK HOGY EGYSZER RÁMTÁMAD ÉS LÁTSZIK RAJTA HOGY NAGYON HIÁNYOLJA A GAZDÁJÁT