Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bernáthegyi eredete:

A fajta története

A Szentbernáthegyi kutya Svájcból származik, a fajta kialakulását legenda övezi, azonban írásos dokumentáció csak az XVIII. század elejétől áll rendelkezésre. A bernáthegyi alapvetően a parasztok házörző kutyájaként élt. Nevét a Nagy Szentbernát Hágóban lévő kolostorról kapta, ahol a szerzetesek kísérő- és mentőkutyaként alkalmazták a hóban és ködben eltévedt vándorok megsegítésére.
A fajtát a Barry nevű bernáthegyi tette híressé és legendássá. Barry a legenda szerint 1800 és 1813 között 40 ember életét mentette meg a hó és fagy fogságából. A korabeli írásos anyagok és képek alapján a bernáthegyi kutya küllemét tekintve meglehetősen eltért a mai fajtastandardtól, könnyebb és kisebb termetű volt. A fajtát eredetileg rövid szőrű változatok alkották, azonban az Újfoundlandi bekeresztezésével kialakították a hosszú szőrű változatot. A hosszú szőrtől jobb védelmet vártak a zord téli körülmények között dolgozó kutya számára, azonban ez az elképzelés hibásnak bizonyult. A hóban gázló hosszú szőrre rátapadt a hó és a jég, megnehezítve a kutya munkáját, így a hosszú szőrű egyedeket a szerzetesek elajándékozták. A Barry legenda kialakulásával indult meg az érdeklődés a Szentbernáthegyi fajta iránt. A Barry legenda és a hosszú szőrű egyedek megjelenésével megindult a Szentbernáthegyi nagyobb mennyiségű tenyésztése. A fajta tenyésztése és formálása mind svájci-német vonalon, mind pedig angol vonalon folyt, kiváltva ezzel az első vitát a fajtastandard megalkotása körül az ezernyolcázas évek végén. Az angolok és svájciak külön-külön megalkották a maguk fajtastandardjukat. A Szentbernáthegyi az ezerkileczázas évek első harmadában került az Amerikai Egyesült Államokba tenyésztési célból, ahol a svájci standardot követték.
Érdemes megnézni, hogy Szentbernáthegyi fenotípusát (küllem) tekintve mennyire eltér a kontinentális (FCI),
amerikai (SBCA) és az angol egyedeknél.

 

Szent Bernát hágó - Svájc

 

Temperamentum

A Szentbenáthegyi jóindulatú, békés, nyugodt kutya, aki túláradó szeretetével árasztja el gazdáját és családját. A bernáthegyi igazi családi kutya, megfelelő szocializáció esetén imádja és szükség esetén meg is védi a gyerekeket. Minden idejében a gazdája mellett kíván lenni, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy éppen mindent megúnt és alszik. Nem szereti a magányt és a magányos bezártságot kifejezetten büntetésnek veszi. A kutya alapvető engedelmességre nevelését minél hamarabb el kell kezdeni, mivel rendkívül gyorsan növekedik, így ennek elmulasztása esetén hamar azon kaphatjuk magunkat, hogy ez a már rendkívül fiatalon is 40-50 kilogrammos nagy "mackó" visz minket sétálni és nem mi Őt. Vigyük tehát kölyökkorától fogva minél többet emberek és jól szocializált kutyák közé. Sétára való kilátás esetén (pl. póráz csörgése), a gazda hazaérkeztekor, reggeli találkozáskor tomboló örömmel tudatja gazdájával elégedettségét. Figyeljünk oda, hogy következetesen neveljük, tudassuk vele, hogy mit szeretünk és mit nem. Türelemmel neveljük, mert a bernáthegyi a masztiffok temperamenumából megtartotta azt, hogy a számára fölöslegesen kiadott parancsokat felülbírálja, és ekkor a kiabálás nem segít. Igaz rá, hogy akit szeret, azt nagyon tudja szeretni, de aki kiváltja ellenszenvét, azt tartósan tudja gyűlölni is. Alapjában véve az idegenekkel közömbös, vagy barátságos, ha a gazda is jelen van. Egy, másfél éves korára alakul ki területvédő ösztöne, így az idegeneket megugatja és csak gazdája jelenlétében engedi be az udvarra. (Megfigyelhető, hogy játék esetén, illetve, ha kutyánk közölni szeretne velünk valamit, jobbára sikongatva ugat, idegen érkeztekor pedig öblös, mély hangját "ereszti ki".) A bernáthegyi jó házőrző, azonban aki kifejezetten területőrzési feladatokra szeretne kutyát, az inkább más fajtát válasszon.

 

Általános tudnivalók a Szentbernáthegyi tartásáról

1.

A Szentbernáthegyi a köztudattal ellentétben NEM eszi ki gazdáját a vagyonából. Az elfogyasztott táplálékmennyiség a mérethez viszonyítva nem nagy. (természetesen ez a mennyiség nagyobb, mint egy cihuahua esetén)

 

2.

A Szentbernáthegyi hozzávetőlegesen 10-12 évig él..

 

3.

Kölyök korban és öt éves kor után az ízületek egészségére külön figyelni kell. (Tilos kerékpár, motor, stb. mellett futtatni, lépcsőztetni. Csak annyit mozgassuk, amennyit magától is szívesen mozogna.)

 

4.

A kanok méretüket és testsúlyukat tekintve lényegesen nagyobbak lehetnek a szukáknál, azonban mindkét nem kiváló családi kutya.

 

5.

Nem nagy mozgásigénye ellenére kertes háznál célszerű tartani.

 
 
 
 
 

6.

A Szentbernáthegyi a havat és a vizet imádja.

 

7.

Nehezen viseli a meleget, melegben nyáladzik, ezért mindig biztosítsunk árnyékos helyet és friss vizet számára.

8.

Télen is kint tartható a szabadban, azonban a kemény fagyok idején érdemes melegebb helyre beengedni.

9.

Évente kétszer vedlik, ekkor csomókban hullik a szőre. Vedlés esetén érdemes naponta kétszer átkefélni a szőrét.

10.

Megfelelő nevelés esetén a bernáthegyi könnyen kezelhető, kiegyensúlyozott természeténél fogva tartása problémamentes. (nem ás, nem rág szét dolgokat, nem ugat túl sokat)

Története:

Származása tisztázatlan, ősrégi múltra tekinthet vissza. Európában Svájcból ismerjük: az alpesi Szent Bernát kolostorban évszázadokig használták vezető- és őrkutyaként. A hegyekben mentőkutyaként tartották a lavina alá került emberek megmentésére.

Külső megjelenése:

Stbernardinsnow.jpg

A bernáthegyi háta igen széles, és egészen a lágyékáig vízszintes, majd onnan enyhén lejteni kezd a far felé. A marja hangsúlyos. Farka hosszú, vaskos és erős. Általában lógatva tartja, de a vége visszakunkorodhat. A szépen ívelt mellkas a könyökig ér. Hasa enyhén felhúzott. Lejtős válla igen izmos. Mellső végtagjai egyenesek és erősek. A csánkja mérsékelten szögletes. Mancsai szélesek,az ujjak majdnem zártak.Nyaka erőteljes,rajta határozott-de nem eltúlzott-redő található.A fej tövénél jól látható egy barázda. A bernáthegyinek erős,lenyűgöző feje van,jól látható szemöldökkel és stoppal.A rövid,erős arcorri rész magassága nagyobb,mint a hosszúsága.A jól fejlett ajkak ívesen hajolnak rá az alsó állkapocsra. Koponyáját erős csontozat jellemzi, orra nagy és fekete, szeme sötétbarna. Közepes méretű fülei arcára simulnak és magasan tűzöttek, ráadásul meglehetősen nagyok. Az állat lógatva hordja őket, így még inkább hangsúlyozzák a koponya szélességét. Mélyen ülő szemei közepes nagyságúak. Az alsó szemhéjak nem záródnak tökéletesen, de a túl nyitott szem nem kívánatos. A bernáthegyi harapása ollószerű vagy harapófogó-szerű. Nyaka tömzsi, izmos. Szőrzete alapján megkülönböztetünk rövid szőrű és hosszú szőrű bernáthegyit. A rövid szőrű kutyák szőre testhez simuló, érdes tapintású, de nem durva. A hosszú szőrű egyedek szőrzete közepesen hosszú, egyenes vagy hullámos, ám sohasem göndör. A rok szőrzete dús, de nem lehet hullámos. A fej és a fülek szőre rövidebb és puhább. A mellső lábak viszonylag ritkán szőrösek, míg a deréktájékon hosszabb és sűrűbb a szőr. Szőrzetének színe: narancssárga, mahagóni, vörös, fehér. A bernáthegyire a vöröstől a sárgáig terjedő alapszínek jellemzők fehér rajzolattal, vagy a fehér alapszín vöröstől barnássárgáig terjedő színű rajzolattal. A fehér szőrzet csíkszerű foltokkal is előfordul. A kutya mellén, mancsán, orrán és homlokán fehér rajzolatnak kell lennie. Kötelező továbbá a fehér farokvég és a nyakon körbefutó fehér sáv is. A fején és a fülén látható sötétebb rajzolatot olykor a kutya maszkjának nevezik.

Mérete: 61-80 cm magas.

Súlya: 50-90 kg.

Élethossz: 11 év.

Viselkedésének jellegzetessége:

Intelligens, gyengéd és megbízható fajta. Szereti a gyerekeket. Hidegben érzi magát igazán jól. Nagy mérete miatt a tartása, étkeztetése biztos anyagi hátteret igényel. Ez az eb jó természetű, barátságos, kiegyensúlyozott. Kimondottan érzékeny a haragos szavakra és az otthonban uralkodó légkörre. A családjával szemben odaadó, gyakran kimutatja szeretetét, és nem kedveli, ha valamiből kihagyják. Nem ugat sokat. Ha szükséges, megvédi gazdáját és annak otthonát, de nem ez az elsődleges feladata. A felnőtt példányok általában nyugodtak, de vannak mozgékonyabb példányok is, főként a rövid szőrű kutyák között. A bernáthegyi jól kijön a gyerekekkel és a többi kutyával egyaránt. Általában a háziállatok sem jelentenek gondot a számára. Más kutyákkal jól megfér, de azt nem tűri, hogy azok erőszakosan viselkedjenek vele. A becsületes szándékú idegenekkel szembeni magatartása a közöny és a barátságosság között változhat.

Tanítása:

A bernáthegyi eléggé engedelmes, és ha következetes, egyértelmű módon nevelik, hamar meg tudja tanulni a parancsokat. Meglehetősen érzékeny a gazdája hanghordozására, a kemény hangvétel nem megfelelő módszer vele szemben. A hosszú foglalkozásokat rosszul tűri, ezért csak akkor szabad parancsokat adni neki, amikor ez valóban szükséges. Már kicsi korától kezdve arra kell szoktatni, hogy ne rángassa a pórázt, mert ha felnő, túl nagy és erős lesz egy embernek, ráadásul ekkor már ezt a szokást is nagyon nehezen vetkőzi le. Az összes többi masztiffhoz hasonlóan a bernáthegyire is igaz, hogy neveléséhez jól kell ismerni a kutyákat. Fejlődési időszakban ügyelni kell arra,hogy ne terheljék túl. A bernáthegyit szinte mindig családi kutyaként tartják. Érdemes lehet nyomkövetési képzésben részesíteni, mert kitűnő a szaglása, és ezt a munkát szereti is csinálni.

 

 

 
 
0 (0)

Jelentkezz be a szavazáshoz!

 

Bernáthegyi

A bernáthegyi

A Kutya-világ mai epizódja egy hatalmas, mackós, kedves kutyát mutat be. Ő a svájci hegyek híres mentője. Első tenyésztői ugyan szerzetesek voltak, azóta viszont rendkívül népszerű a kedvencként tartott ebek listáján. Magyarországon is az egyik legkedveltebb kutyafajta a bernáthegyi kutya.

Az eredetileg mentőkutyának kitenyésztett fajta majdnem háromszáz éves mivolta méltán tette híressé a bernáthegyi kutyákat, vagy ahogy még nevezik őket, a szent bernáthegyiket. Több ezer ember köszönheti nekik az életét, hiszen bármilyen kegyetlen és zord időjárással játszi könnyedséggel voltak képesek elbánni. Ahol az ember esze és ereje már kevésnek bizonyult, ők ott is megállták a helyüket

 

 

Ezeknek a kutyáknak a születési helye a Hospice du Grand Saint Bernard nevű kolostor volt, mely Európa egyik legmagasabb pontján helyezkedett el. Az itt húzódó hágó volt az egyik fő közlekedési útvonal Észak-Olaszország és Franciaország között, természetesen Svájcon keresztül. Az átkelés itt életveszélyes volt, főleg télen, amikor a hóviharok, lavinák végzetes veszélyt jelenthettek az emberekre. Éppen ezért a szerzetesek tenyésztették először ki a bernáthegyiket, mivel alkalmasak voltak a hegyekben az utazók vezetésére és a hóval betemetett áldozatok megkeresésére.

Ezek a hatalmas, tömött bundájú kutyák az életüket is képesek voltak kockáztatni. Vastag, sűrű, kétrétegű bundájuk biztosította számukra a meleget.
A külső réteg visszaverőként működött, míg a belső szigetelt. Eredetileg a bernáthegyi bundája rövid volt és sima, talán a masztiff egyik fajtájától örökölhette. Amikor járvány és kemény tél pusztított a kolostor kutyái között a XIX. század folyamán, a szerzetesek az újfundlandival kezdték keresztezni. A keverék egy hosszúszőrű fajta, amelynek egyetlen hátránya van, hogy a hó megragadhat a szőre között. A szőrétől függetlenül mindkét kutyafajta képes életet menteni.

A bernáthegyi széllel szemben képes 3 km-es körzetben megérezni az ember szagát, és 4 m-es hóréteg alatti testet is képes kiszimatolni. A szerzetesek állítása szerint a lavinát már a kialakulásakor megérzi, és a kutya orra az első hópihe megjelenése előtt 20 perccel képes jelezni a hóvihart.
Az újfundlandi bevonása a tenyésztésbe kettéosztotta a bernáthegyit rövid és hosszú szőrű változatra. A mentés során azonban csak a rövid szőrű változat vált be, mivel a hó beleragadt a hosszú szőrbe, nehezítve ezzel a kutya járását. A fajta tenyésztése és formálása mind svájci-német vonalon, mind pedig angol vonalon folyt, így az angolok és a svájciak is megalkották a maguk standardjét.

A bernáthegyi leírása:

Bár a bernáthegyi nagytermetű és nagysúlyú kutya, mégis könnyed és elegáns a járása. Legfőbb ismertetőjele hatalmas feje és méltóságteljes arckifejezése, illetve tekintélyt és büszkeséget sugárzó megjelenése. Két szőrváltozata ismert, a rövid és a hosszú, színe azonban egyforma, vörös és fehér.
Az átlagos magassága 76-81 centiméter, a szukák súlya 71 kilogramm, a kanoké 80 kilogramm. Átlagos élettartamuk 10-12 év. Ez a fajta hajlamos az ízületi betegségek kialakulására nagy súlya miatt, különösen figyeljünk oda erre 5 éves kora után!

Melegben nagyon nyáladzik, szőre pedig évente kétszer vedlik, akkor viszont nagy csomókban hullik. Hangja öblös, mély, de ha játszik, átvált olyasfajta sikongató magasságokba.

A bernáthegyi tulajdonságai:

A bernáthegyi az egyik legnyugodtabb kutyafajta, emellett pedig jóindulatú, kedves és barátságos is. Szinte túláradó szeretettel veszi körül a családját, és a gyerekeket is imádja, képes akár megvédeni is őket. Mindig a gazdája közelében szeretne lenni, a magányt és a bezártságot kifejezetten büntetésként éli meg. Azért jó hamar elkezdeni az engedelmességre szoktatást, mert pár hónaposan képes elérni a 40-50 kg-os testsúlyt, és egy ekkora kutyát megtartani nem egyszerű dolog. Legjobb, ha hallgat ránk. A következetes nevelés rendkívül fontos, és a felesleges parancsszavakkal vagy kiabálással semmit sem fogunk elérni.

Akit a szívébe zár, egy életen át szolgálja, de aki kivívja az ellenszenvét, azt ugyanilyen kitartóan képes gyűlölni, hiszen ennek a kutyának stabilak az érzelmei. Ha gazdája is ott van, alapvetően közömbös az idegenekkel. Másfél éves kora körül azonban kialakul területvédő ösztöne, így vadidegen embereket csak a gazdája jelenlétében enged be az udvarba. Bár jó házőrző, határtalan emberszeretete miatt mégse ilyen fajtát válasszunk kizárólag házőrzés céljából! Hatalmas testalkatuk miatt ezeket a kutyákat leginkább kertes házban való tartásra lehet ajánlani.
:

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Miranda Lambert Tour 2020

(Mirapymn, 2019.06.15 03:04)

Miranda Lambert is my favourite US contry singer. She is young, beautiful and charming female in her 30s. Her voice takes me away from all troubles of this planet so I start enjoy my life and listen songs created by her. Now the singer is on a Roadside Bars & Pink Guitars Tour started in September of 2019 featuring Maren Morris, Ashley McBride and others. The concerts scheduled for this year, up to the 23th of November. Ticket prices are moderate and available for all men and women with different income. If you are a country music lover as me, then you must visit at least one Miranda's concert. All tour dates are available at the [url=https://mirandalambertconcertdates.com]Miranda Lambert tour 2019[/url]. Visit the website and make yourself familiar with all powerful Miranda Lambert concerts in 2019!

Breaking Benjamin Tour 2020

(Breakpymn, 2019.06.14 16:03)

Breaking Benjamin is my favourite band of 90s. They had so many hit songs! The ones I remember are 'The Diary of Jane', 'Tourniquet' and, of course their hit 'So Cold'. These are real songs, not garbage like today! And it is sooo good that Breaking Benjamin have a tour in 2020! So I'm going to attend Breaking Benjamin concert this year. The concert setlist is here: [url=https://breakingbenjaminconcerts.com]Breaking Benjamin tour dates 2019[/url]. Check it out and maybe we can even visit one of the performances together!

Chris Stapleton Tour

(Chrispymn, 2019.06.13 14:22)

Chris Stapleton is my favourite US contry singer. His strong voice takes me away from all problems of this world and I start enjoy my life and listen songs created by his mind. Now he is on a All-American Road Show Tour started in May of 2019. The concerts scheduled for this year, up to the November 2. Tickets are available for all men and women with different income. If you love country music as mush as I, then you must visit at least one Chris' concert. All tour dates are available at the [url=https://christapletontour.com]Chris Stapleton tickets[/url]. Visit the website and make yourself familiar with all Chris Stapleton concerts in 2019!

Florida Georgia Line Tour Dates

(Florpymn, 2019.06.12 18:10)

Florida Georgia Line is my favourite contry band. Headliners Tyler Hubbard and Brian Kelley are those guys that could make anyone sing along. It's the reason I like to visit their shows. And - that's surprisingly beatiful - in 2019 they have CAN'T SAY IT AIN'T COUNTRY TOUR which covers all the USA towns and cities. For concert info visit [url=https://fgltour.com]Florida Georgia Tour Schedule[/url].

Luke Bryan tour 2019

(Luketon, 2019.06.10 01:39)

Luke Bryan is my favourite country singer. His strong voice takes me away from all problems of this world so I start enjoy my life and listen songs created by his mind. Now the singer is going on a tour in 2019. The concerts scheduled for this year, up to the mid-October. Ticket prices are moderate and available for all men and women with different income. If you are a country music lover as me, then you must visit at least one of his concert. All tour dates are available at the [url=https://lukebryantourdates.com]Luke Bryan concert schedule 2019[/url]. Visit the website and make yourself familiar with all Luke Bryan concerts in 2019!

Florida Georgia Line Tour Dates

(Florpymn, 2019.06.09 16:22)

Florida Georgia Line is my favourite country music band. Headliners Tyler Hubbard and Brian Kelley are those people that could make anyone sing along with them. It's the reason I like to attend their shows. And - that's surprisingly wonderful - in 2019 they have CAN'T SAY IT AIN'T COUNTRY TOUR which covers all the USA towns and cities. For concert dates list visit [url=https://fgltour.com]Florida Georgia Line Concert Tour[/url].

Florida Georgia Line Tour 2020

(Florpymn, 2019.06.09 03:39)

Florida Georgia Line is my favourite contry band. Headliners Brian Kelley and Tyler Hubbard are those people that could make anyone sing along. It's the reason I like to visit their shows. And - that's surprisingly wonderful - in 2019 they have CAN'T SAY IT AIN'T COUNTRY TOUR which covers all the US cities and towns. For tickets info visit [url=https://fgltour.com]Florida Georgia Line Concerts[/url].

Luke Bryan tour dates

(Luketon, 2019.06.07 04:38)

Luke Bryan is my favourite country singer. His strong voice takes me away from all problems of this world so I can enjoy my life and listen songs created by his voice. Now the singer is going on a tour this year. The concerts scheduled for this year, up to the mid-October. Tickets are available for all men and women with different income. If you are a country music lover as me, then you must visit at least one of his concert. All tour dates are available at the [url=https://lukebryantourdates.com]Luke Bryan tour dates 2019[/url]. Open the website and make yourself familiar with all Luke Bryan concerts in 2019!

Download Xender file transfer&share app for Android

(Xenton, 2019.06.05 15:55)

In this age people share images so many times a day they need a high quality and safe app to do this task. Xender is one of them. With this app you can share your files everywhere you want, from your Android to iOS and vice versa. You can download Xender app from [url=https://xender-download.com]https://xender-download.com[/url] for free!

Luke Bryan tour dates

(Luketon, 2019.06.04 14:48)

Luke Bryan is my favourite US singer. His strong voice takes me away from all issues of this world so I can enjoy my life and listen songs created by his mind. Now he is going on a tour in 2019. The concerts scheduled for the whole 2019, up to the mid-October. Tickets are available for all men and women with different income. If you love contry music, then you must visit at least one of his concert. All tour dates are available at the [url=https://lukebryantourdates.com]Luke Bryan concert tour[/url]. Visit the website and make yourself familiar with all powerful Luke Bryan concerts in 2020!

Download Xender file transfer&share app for Android

(Xenton, 2019.06.04 01:51)

In this age people share images so many times a day they need a decent and safe application to do this task. Xender app is one of them. With this app you can transfer your files everywhere you want, from your iOS to iOS and vice versa. You may download Xender from [url=https://xender-download.com]https://xender-download.com[/url] for free!

Chris Stapleton Concerts

(Chrispymn, 2019.05.31 21:42)

Chris Stapleton is my favourite US contry singer. His voice takes me away from all issues of this planet and I start enjoy my life and listen songs created by his. Now he is on a All-American Road Show Tour started in May of 2019. The concerts scheduled for the whole 2019, up to the second of November. Ticket prices are moderate and available for all men and women with different income. If you love country music as mush as I, then you must visit at least one of his concert. All tour dates are available at the [url=https://christapletontour.com]Chris Stapleton concert list 2019[/url]. Open the website and make yourself familiar with all powerful Chris Stapleton concerts in 2019!

Miranda Lambert Tour

(Mirapymn, 2019.05.30 22:16)

Miranda Lambert is my favourite US singer. She is young, beautiful and charming female in her 30s. Her voice takes me away from all problems of this planet and I start enjoy my life and listen songs created by her voice. Now the singer is on a Roadside Bars & Pink Guitars Tour started in September of 2019 featuring Tenille Townes, Ashley McBride and others. The concerts scheduled for the whole 2019, up to the 23th of November. Tickets are available for all men and women with different income. If you love country music as mush as I, then you must visit at least one of her concert. All tour dates are available at the [url=https://mirandalambertconcertdates.com]Miranda Lambert concert schedule 2019[/url]. Open the website and make yourself familiar with all Miranda Lambert concerts in 2020!

Miranda Lambert Tour 2019

(Mirapymn, 2019.05.22 04:54)

Miranda Lambert is my favourite country singer. She is young, beautiful and charming woman in her 30s. Her voice takes me away from all troubles of this world and I start enjoy my life and listen songs created by her. Now she is on a Roadside Bars & Pink Guitars Tour started in September of 2019 featuring Tenille Townes, Ashley McBride and others. The concerts scheduled for this year, up to the 23th of November. Ticket prices are moderate and available for all men and women with different income. If you are a country music lover as me, then you must visit at least one Miranda's concert. All tour dates are available at the [url=https://mirandalambertconcertdates.com]Miranda Lambert tickets[/url]. Visit the website and make yourself familiar with all Miranda Lambert concerts in 2020!

Carrie Underwood Tour 2019

(Carriepymn, 2019.03.15 07:00)

Carrie Underwood is my favourite US singer. She is young, beautiful and charming female in her 30s. Her voice takes me away from all troubles of this planet and I start enjoy my life and listen songs created by her mind. Now the singer is on a Cry Pretty 360 Tour started in May of 2019. The concerts scheduled for the whole 2019, up to the 31st of October. Tickets are available for all men and women with different income. If you are a country music lover as me, then you must visit at least one Carrie's concert. All tour dates are available at the [url=https://carrieunderwoodtour.com]Carrie Underwood tour Linkoln[/url]. Open the website and make yourself familiar with all powerful Carrie Underwood concerts in 2019!

T-cell questioned others, vaso-occlusion cephalosporins flushes.

(uwezevoabani, 2019.02.27 17:05)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Buy Prednisone[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without Dr Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Steroid alkalinization targeted shivering, affected, acropachy, bedtime.

(ediseowefehu, 2019.02.27 14:19)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone Without Prescription[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone No Prescription</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Lopid Lesusacle

(Lesusacle, 2019.02.25 03:26)

Elifemeds Cialis A Vendre Acticin Quellada Hialeah [url=http://crdrugs.com]п»їcialis[/url] Canadian Pharm Buy Viagra No Prescription

KISS Tour Dates

(Kimerpymn, 2019.02.07 01:42)

Interested in hardrock? How about Kiss band? They are on a tour at the moment all across Canada and USA. Click on [url=http://kisstourdates.com]KISS Tickets New Orleans[/url] to know more about KISS concert dates in 2019.

Download Showbox APP for Mac

(EJspymn, 2019.01.22 06:37)

In 2019 there are lot of movies coming out. Obviously, there are Avengers part 2, new Star Wars Episode nine and many others. These are films that every kid wants to see, but sometimes you can miss it.It is where applications come in handy you can watch a movies for free. Btw, looking for the best app to watch free movies on your iOS phone? Then your should check Showbox APK. This is the most famous app today that has a big library of shows and films. This app is also available for iMac users. But your need to download it first to enjoy free films [url=http://showbox-all.com]download Showbox APK for PC[/url]