Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A KUTYA FELADATA

 

A golden kiváló társ, de ha kutyádat magasabb szintre szeretnéd hozni, akkor egy tanulni vágyó diákot fedezhetsz fel benne. A fajta eredetileg dolgozó vadászkutya, melyet elsősorban behozásra használtak fedett területeken, vízen, és mindmáig széles körben használják mezei munkára is. Gyorsan tanulnak, és kiváló vadásztárs válik belőlük. Akár aktív vadásztársat, Field Trial specialistát, vagy munkakutyás verseny résztvevőt szeretnél, a golden retriever minden helyzetben jeleskedni fog. A fajta szintén letette védjegyét engedelmességi versenyeken, sportos fizikuma, buzgó magatartása teszi őt lelkes agility versenyzővé is. Az intelligencia és előkelő származásából fakadó kedvességének csodálatos kombinációja teszi a golden retrievert első osztályú segítőtárssá és ezáltal széles körben használják vakvezető, hallást segítő, mozgássérülteket segítő, sőt terápiás kutyaként is. Mindezeken túl a fajtát csodálatos szaglás jellemzi, mely olyan fontos munkák elvégzését is lehetővé teszi, mint a kábítószer, robbanóanyag keresése, valamint más egyéb kereső munkára való alkalmazását.

A golden retriever származása

 

A golden retriever története a XIX. században kezdődött Skóciában. Abban az időben számos angol nemes próbálta kitenyészteni a tökéletes vadászkutyát. Szakértően formálták kutyáik  fajtajellegét, amelyeket féltékenyen őriztek mások előtt. Az arisztokraták kenneljüket általában saját magukról nevezték el: Lord Lovat?s Beaufort Setters, The Southesk Setters, The Earl of Seafield?s own, Lord Ossulton?s Black Setters. A skót vidékek ideális vadászterületek voltak és a korabeli tenyésztők igénye nem csupán egy jól használható, hanem egyben szép megjelenésű, megbízható családi kutyára is kiterjedt.

Lord Tweedmouth

1820-1894

Sir Dudley Marjoribanks brit arisztokrata ? későbbi Lord Tweedmouth ? az 1800-as évek második felében a skóciai Loch Ness közelében levő Guisachan nevű birtokán élt. Szenvedélyes vadász volt és Guisachan-t nagyszerű birtokká fejlesztette. Feleségével, Isabel Lady Tweedmouth-szal hamarosan a viktoriánus társadalom ranglétrájának legmagasabb fokára emelkedtek.

Guisachan, 1897

Guisachan kulcsfontosságú Lord Tweedmouth ideális tulajdonságokkal rendelkező vadász- és családi kutyára vonatkozó álmainak valóra váltásában. Mielőtt tenyésztési feljegyzéseit 1952-ben egyik leszármazottja megtalálta, az a hiedelem élt a köztudatban, hogy a golden retrieverek ősei orosz cirkuszi kutyák voltak, amelyeket a főrend egy brighton-i előadáson látott 1858-ban. A feljegyzések azonban nem említenek ilyesmit, ellenben pontosan leírják és néven nevezik az ősöket, melyektől minden ma élő golden is származik.

Nous 1872-ben

Lord Tweedmouth 1865-ben megvásárolta Nous-t egy brighton-i foltozóvargától adósság fejében. Nous  - nevének jelentése keltául: bölcsesség - a Lord Chichester tulajdonában levő regisztrálatlan fekete hullámos-szőrű retriever alomból származott és az egyetlen sárga színű kutya volt fekete alomtestvérei között. A hullámos szőrű retrieverek a St. John?s Newfoundland és az ír szetter keresztezéséből származtak. Nous remek úszó volt kiválóan megfelelt a guisachan-i vadászatokon.

Lord Tweedmouth három évvel később kapta ajándékba Belle-t a májszínű Tweed vízi spániel szukát a Tweed folyó menti Ladykirk-ben élő David Robertson nevű unokatestvérétől. A Tweed vízi spániel nagyon szívós elhozó kutya volt, azon kemény, kitartó vízi kutyáktól származott, akiket hosszú évek óta használtak a brit tengerpartokon. Akkoriban sok család sorsa függött ezektől a bátor, intelligens, remek elhozási képességgel bíró, sokszor kíméletlen tengerparti körülmények között dolgozó kutyáktól. A Tweed vízi spániel mára már kihalt, de tulajdonságaival hozzájárult a modern golden retriever temperamentumához, intelligenciájához, elhozási készségéhez

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.