Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Moszkvai Őrkutya

Moszkvai Őrkutya

utya 

Fajtaleírás

A moszkvai õrkutya egy olyan orosz fajta ,amely a volt Szovjet Hadseregben végzett céltudatos tenyésztõi munka eredménye.
A cél az volt, hogy egy nagytestû, ugyanakkor mozgékony ,jó idegrendszerû és szimatú aktív védekezõ reakciójú nyugodt idegrendszerû intelligens ellenálló szervezetû könnyen képezhetõ szolgálati kutyát hozzanak létre katonai objektumok õrzésére és személyek védelmére .Ennek érdekében a szép bernáthegyit keresztezték az igen erõs igénytelen, megvesztegethetetlen kaukázusi juhásszal .Ezek utódaik szimatának javítására tovább keresztezték az orosz foltos kopóval.

(Itt kell megjegyeznem, senki ne gondolja azt ,hogy ha van egy bernáthegyi és egy kaukázusi kutyája ezek utódai moszkvai õrkutyák lesznek !! Tévedés! - Ezek bizony "színtiszta" keverékek )

Ahhoz ,hogy a moszkvai õrkutya mint új fajta tudatos ,szelektív munkával kialakulhatott, évtizedeknek kellett eltelnie ,valamint lelkiismeretes szorgalmas tehetséges, fõleg hozzáértõ kinologusok munkájára volt szükség .Megállapíthatjuk kiváló munkát végeztek.

Magyarországon a fajta honosítója Füzessy János volt .Az elsõ alom 1989-ben született.

Külleme:


Nagy termetû ,arányosan magas testû erõteljes ,de ugyanakkor könnyed mozgású ,elegáns.<>
A fej masszív ,széles koponyarésszel .Fogai nagyok fehérek ,harapása ollós.
Szája húsos ,feszes vagy kissé lelógó .Szemek nem nagyok ,fekete vagy barna.
Mancsok: rövid ,széles boltozatos .Mell: széles mélyen ülõ. Hát: széles egyenes izmos.
Farok: nehéz ,csánkig ér ,sarló formájú.
Hosszú szõr.
Színe: vöröses barna fehér jegyekkel, vörös foltos, fekete vagy szürke átmenettel.
Fején sötét szimmetrikus maszk ,sötét fülek ,fehér gallér ami lehet keskenyebb ,szélesebb.
A mell fehér a lábak és a farok bizonyos százalékban szintén fehér.
Marmagasság: kanoknál 68-75 cm ,szukánál 66-70 cm .Ennél nagyobb méret is megengedett .
Várható életkoruk 9-12 év.
De hogy hány évet töltünk el szeretetben ,megértésben imádott kutyánkkal , csak rajtunk múlik kedves gazdik!? Lényeges a kutya korának megfelelõ mozgás és táplálkozás minõsége mennyisége! Nem szabad elhízlalni ,fiatal korban tilos kerékpár mellett a monoton hosszú futatás .Az úszás viszont jót tesz az izomzatának. A moszkvai õrkutya szereti a vizet.

Más fajta kutyával és más állattal is könnyen össze lehet szoktatni.

Minden idõjárási körülményekhez a legkülönfélébb tartási feltételekhez kiválóan alkalmazkodik .Ha kell , kemény õrkutya AKI minden körülmények között megvédi a gazdáját A gonosz, rossz szándékkal közeledõ embert megismeri. Neki nem lehet hazudni. Nem agresszív, soha nem kezdeményez, jelez ugat, de nem ugat feleslegesen, lehet tõle nyugodtan aludni Ha kell akkor megy és intézkedik. Nincs elõtte akadály.

A félelmet nem ismeri . Megvesztegethetetlen !! Ugyanakkor gyengéd, simulékony a gyerekekkel az idõs emberekkel Betegségekkel szemben igen ellenálló. Nincs olyan betegség ami kimondottan erre a fajtára jellemzõ lenne. Következetesen kell felnevelni!

Moszkvai õrkutyánk legyen tisztában azzal, hogy a gazdi a falkavezér és nem õ!

Csányi Vilmos etológus írta egy cikkében "Csak az tartson kutyát , aki kedvét leli abban, hogy a kutyájához beszélhet ,figyelhet rá és közösen oldhatnak meg feladatokat. A kutyatartó örömeinek igazi forrása , hogy kialakíthatja , irányíthatja szociális megértést De ugyanilyen fontos minden fajta számára a szeretet , a kutyákat legerõsebben vezérlõ kapcsolat . Nagyon kell szeretni ,de azért nem szabad hagyni , hogy a fejünkre nõjön."

Mivel nagy testû, számolni kell azzal , hogy gyorsan nõ. Biztosítani kell számára a jó minõségû tápot , húst / a kutya húsevõ / Calciumot a csontok fogak fejlõdéséhez / Bizony - bizony nem kilenc hónaposan kell elõször megnézni a fogakat! / Mivel a csontok mellett az inak is igen rohamosan fejlõdnek ezért javasoljuk az Újzélandi Zöldkagyló adagolását a fejlõdés idõszakában. Az etetést mindig mértékkel , a túl sok mindig mindenbõl megárt. A moszkvai õrkutyának a nagy testéhez képest kicsi a gyomra , ezért a felnõtt kutyát is kétszer kell etetni. Ezzel elkerülhetjük a gyomor csavarodást.

Tizenkét éve éve tenyésztjük a Bozsoki Harci Kennelben a moszkvai õrkutyát. Ezt a fajtát a szívünkbe zártuk , sem idõt , sem fáradságot ,de nem utolsó sorban anyagiakat nem sajnálunk azért ,hogy e fajta elnyerje méltó helyét Magyarországon .

Napjainkban már elértünk odáig , hogy kapcsolatban vagyunk lengyel és orosz klubokkal Megtörténtek az elsõ lépések a fajta érdekében. Tõlünk már vittek kiskutyát Oroszországba. Szerintünk valami megindult . Ezt a fajtát elrontani felelõtlenül szaporítani és nem céltudatosan tenyészteni nagy hiba lenne.Épp ezért kérem , hisz úgy is kevesen vagyunk , fogjunk össze Békéstõl a Nyírségen át Bélapátfalváig Penctõl ,Nagyoroszin, Pilismaródon át Pátyig.

Ma már elértünk odáig hogy kiállításokon a moszkvaisok köszönnek egymásnak , beszélgetünk ,van közös élményünk. Megbeszéljük a hibákat és ez már nem megy át sértõdésbe. Többen úgy érezzük , hogy kezd összeállni valami és ebbõl senkit nem szabad kizárni. Aki ezt a fajtát tisztességgel , becsülettel akarja tenyészteni. Az elsõ években igen sok jó kutya került az országba de a meg nem értés a sértõdöttség feledésbe vitte õket , utódok nélkül öregedtek ki,. az állomány frissítésének hátrányára.

Napjainkban már tenyészcsoportként is felvezetjük kutyáinkat egymás örömére na meg a tapsért amit elismerésként kapunk.

Mi moszkvaisok sokan az szeretnénk és azért is dolgozunk , hogy az FCI a közeljövõben fogadja el és elismert fajtaként bíráljanak bennünket is.
Vjan mit tennünk e célok eléréséig. Ehhez õszinte , becsületes ,hiteles , szavahihetõ tisztességgel dolgozó emberek kellenek akik s.


 

mA moszkvai őrkutya - szolgálati őrkutya! Testalkata ennek a célnak van alárendelve: mindent, ami ennek árt, mellőzni, ami ilyen irányú készségét fejleszti, azt segíteni kell. A kifogástalan küllem - teljesítmény nélkül értéktelen.

 

Moszkvai őrkutya: a standard

A standard (állattenyésztési szakkifejezésekkel dolgozó szabványleírás) a fajta fennmaradásának egyedüli biztosítéka, mely a fejlődésnek sohasem szab határt, s megjelöli azt az utat, melyet a tenyésztés során követni kell. Úgy is mondhatjuk, hogy a tenyésztő bibliája, ami megszabja a fajta valamennyi lényeges tulajdonságát, kitér az egyed küllemének és természetének leírására, méreteire, valamint leggyakoribb hibáinak ismertetésére. Tényanyagában való jártasság kevés a kutya alkati hibáinak alapos ismeretéhez, így azok valóságos értékelésére is szükség van. A küllembírálat minden esetben az egyed és a standard összehasonlítása. Egy kutya küllemileg minél jobban megközelíti az ideális típust, annál tökéletesebb. Ugyanakkor az is tény, hogy az életben hibátlan egyed nem létezik!

 

kutya, moszkvai őrkutya
A kifogástalan küllem teljesítmény nélkül értéktelen.

 

 

Moszkvai őrkutya: fajtakövetelmények

A moszkvai őrkutya - szolgálati őrkutya! Testalkata ennek a célnak van alárendelve! Mindent, ami ennek árt, mellőzni, ami ilyen irányú készségét fejleszti, azt segíteni kell. A kifogástalan küllem - teljesítmény nélkül értéktelen. Kiváló teljesítményt viszont az egyed alkatának célszerű felépítése nélkül sohasem jöhet létre. A teljesítmény nem választható el a küllemtől, a kettő szorosan összefügg és csak egységesen értékelhető. Nagyon fontos, hogyan értékeljük, vajon az észlelt kisebb-nagyobb hibák csökkentik-e az egyed tenyészértékét, vagy lényegtelenek, elhanyagolhatók. Helyes eredményre csak akkor jutunk, ha a kutyát, mint szerves egészet bíráljuk. Ilyenkor ne azt kutassuk, hogy az egyes testrészek mennyire közelítik meg az ideális típust, hanem törekedjünk arra, hogy képesek legyünk megállapítani az egyed testrészeinek egymáshoz való helyes arányát, illetőleg arányosságát. Alapigazság, hogy két ember nem érti teljesen azonosan a standard egyetlen kitételét sem, az egyik ember így - másik úgy ítéli meg a kérdéses kutya küllemét, mivel hogy tökéletes standard, kifogástalan kutya és tökéletes ember sincsen! A moszkvai őrkutyának azonban nemcsak külleme, de vérmérséklete, természete, pszichikuma is van. A világ legszebb moszkvai őrkutyája is értéktelen, ha a természete kifogásolnivalót hagy maga után! Ismerni kell a fajtaleírást, a kutya anatómiáját, a testtájakat, a vérmérsékletet, a kondíciót, a típust, a méreteket és a mozgást.

 

moszkvai őrkutya, kutyafajták
A moszkvai őrkutya szolgálati őrkutya!

 

 

A moszkvai őrkutya első fajtaleírását (standard) 1958-ban, Oroszországban alakították ki, melyet azóta háromszor írtak át. Az átdolgozását a fajta formálódása, és a használati igénybevétel követelte ki. A negyedik fajtaleírás "megszületése" 2007-ben történt. A magunk részéről ez utóbbit vettük alapul.

 

A moszkvai őrkutya fajtaleírása

Származási ország: Oroszország

FCI besorolása: II. csoport.

 

Rendeltetése

A fajta nevében már benne van, hogy őrző-, jelzőkutya, és társ (szolgálati őrkutya, az előző fajtaleírásban leírásban így szerepelt). Mind a tartását, mind az éghajlati körülményeket tekintve igénytelen.

 

moszkvai, kutya, szem
A moszkvai őrkutya szeme kicsi, sötétbarna, szemhéja feszes, tekintete tartózkodó.

 

 

Általános megjelenés, küllem

Tekintélyt parancsoló, erőteljes testalkatú, fejlett csontozatú, domború izomzatú, harmonikus felépítésű kutya.

Nemi jelleg

A kan nagyobb termetű, erőteljesebb, feje masszívabb, a szuka kisebb, testalkata finomabb.

Viselkedés

Engedelmes, kiegyensúlyozott idegrendszerű, veleszületett tulajdonosi-, területi-, házőrzői ösztönnel rendelkezik. Sohasem agresszív, de aktív védekező reakciókkal rendelkezik. A gyávaság, valamint a túlzott agresszivitás tenyésztésből kizáró ok.

Fej

moszkvai őrkutya koponyája masszív, széles, homloka kissé domború, a homlok és a pofa között jól kivehető átmenettel. Arcorri rész (pofa) keskenyedő, a koponyával megegyező hosszúságú, vagy rövidebb. Orrháta egyenes, orrtükre fekete.

Fogazat

Korrekt, komplett. Fogai nagyok, fehérek, metszőfogai ollósan záródnak

Fül

Nem nagy, magasan tűzött, lógó, a szemboltívek vonala fölött elhelyezkedő, háromszög alakú fülek.

Szem

Kicsi, sötétbarna, szemhéja feszes, tekintete tartózkodó.

Nyak

Masszív, rövid, a hátvonalhoz képest 35-45 fokos szögben helyezkedik el. Vastag, rugalmas, bőre feszes, csak a nyak alsó részén kis fokban lebernyeges.

Mar

A moszkvai őrkutya marja jól fejlett, a hátvonala fölé domborodik.

Mellkas

A kutya mellkasa széles, mély, könyékig érő, domború, a törzs hátulsó része felé kiszélesedik.

Has

Kissé feszes, a mellkas alsó vonala fölé mérsékelten felhúzott.

Hát

A moszkvai őrkutya háta széles, vízszintes, izmos.

Far

Széles, csaknem vízszintes.

Szügy

moszkvai őrkutya szügye erőteljes, izmos.

Mellső végtagok

Szemből nézve párhuzamos állásúak. A könyökök hátrafelé mutatnak, a karcsont és a lapocka 100°-ban találkozik. Jól izmoztak, erős csontozatúak.

Hátulsó végtagjai

Szemből párhuzamos állásúak, erősek, jól izmoltak, oldalról nézve enyhén meredek szögeléssel. Az ötödik karom eltávolítandó.

Mancsok

Nagyméretű, széles, boltozatos (macskamancs).

Farok

Nehéz, csánkig ér. Akcióban a hátvonal fölé ér, ívben visszahajlik. A moszkvai őrkutya farka hosszú, jól fejlett aljszőrzettel, a nyaki részen sörényt, az alsó lábszár, a comb, a csánk hátulsó részén zászlószerű képződményt alkot.

Szín

moszkvai őrkutya színe vörös- fehér jegyekkel, fekete szimmetrikus maszkkal. Szügye, gallérja, a farok vége és végtagjai fehérek.

Marmagasság

A kan kutya marmagassága minimum 68 cm, a szukáé 66 cm. Ideális marmagasság kannál 78 cm, szukánál 73 cm.

Testtömeg

A kan legalább 60 kg, szuka pedig legalább 50 kg.

 

Hibák:

A fent leírtaktól minden eltérés hiba!

 • Könnyed, szögletes felépítés.
 • Keskeny, könnyű fej, gömbölyű koponya.
 • Lesimított átmenet a homloktól a pofacsontig vagy túl élesen hangsúlyozott stopvonal.
 • Lelógó, állkapcsot teljesen eltakaró, "zsebet" képező ajkak.
 • Kihangsúlyozott szemöldökredő.
 • Mély ráncok a homlokon és a pofacsonton.
 • Jelentős pigment hiányos részek az ajkakon.
 • Nem teljesen pigmentált orrtükör.
 • Nagy fokban gyűrött, félig felálló, fejtől igencsak elálló fülek.
 • Nagyon világosbarna, kék, esetleg felemás színű szemek.
 • Domború, keskeny- vagy ferde szemek, nedves szemhéjak, túl fejlett harmadik szemhéj.
 • Zord tekintet.
 • Fogszuvasodás.
 • A metszőfogak nem egy vonalban helyezkednek el.
 • Hosszú, magas ívelésű nyak, erősen hangsúlyozott hajlat.
 • Kiemelkedő, magas far.
 • Gyűrűbe, horogba hajtott farok a végén összenőtt csigolyákkal, rövid farok.
 • Egyenes és hegyes vállak. Rövid lapocka vagy vállcsontok.
 • Az elülső és hátulsó végtagok szűk állása, a csánkok közelítenek egymáshoz.
 • Meredek csánk, hosszú lábszárak.
 • Visszafogott vagy kiegyensúlyozatlan járás.
 • Számfeletti ujjak.(Fattyúkarom nem engedélyezett)
 • Göndör szőrzet, törzsmentén kunkorodó szőrzet, nagyon rövid szőrzet, aljszőrzet hiánya.

 

moszkvai őrkutya, kutya, fej
A moszkvai őrkutya koponyája masszív, széles, homloka kissé domború, a homlok és a pofa között jól kivehető átmenettel.

 

 

Kizáró okok:

 • Gyávaság, vagy túlzott ingerlékenység.
 • Az alsó és felső metszőfogak előre- vagy aláharapása.
 • Foghiány (egy vagy több fog hiánya).
 • Barna szempillák és orrtükör.
 • Poroszkálás.
 • Egyik vagy mindkét oldali rejtett heréjűség (monorchismus, cryptorchismus).
 • Minden szőrszín, kivéve a fajtaleírásban szereplőket.
 • Fehér folt a füleken, fejhez képes aránytalanul nagy fül.
 • A szemkörnyéki pigmentáció ("szemüveg") aszimmetriája, "szemüveg" fekete keret nélkül, "szemüveg" hiánya vagy egyoldalas maszk, ("monokli"), olyan "szemüveg", ami nem takarja a szem belső szögét.
 • A kan marmagassága 68 cm, a szukáé - 66 cm alatt.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.