Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Saarloosi farkaskutya


A saarloosi farkaskutya
létrehozása Leenert Saarlos nevéhez kapcsolódik. Saarloos egy Fleur nevű nőstény farkast fedeztetett Gerhard van de Fransenum német juhászkutyával.

 

 

Ennek a párnak összesen húsz kölyke született több alomból, de még túl félénkek és megbízhatatlanok voltak az emberekkel szemben. Saarloss és tudományos tanácsadója, Haagendoorn ezért újból német juhászkutyákkal keresztezte a "hibrideket", hogy létrehozza a megbízható, de természetes régi-új kutyafajtát. A saarloosi farkaskutya egy szerencsétlenségnek köszönhette széles körű ismertségét. Saarloos egy baleset során megvakult feleségének egyik saját tenyésztésű kutyáját képezte ki vakvezetésre. A kutya kiválóan bevált, így a fajta vakvezető képességéről hamarosan legendák keringtek, pedig Saarloos maga hamarosan rájött, hogy csupán a szabályt erősítő kivételről volt szó: farkaskutyái túlságosan óvatosak és félénkek egy ilyen feladat megbízható teljesítéséhez. Leenart Saarloos 1969-ban halt meg, nem érhette meg kutyái hivatalos fajtaként való elismerését, mely 1975. július 5-én következett be. 

Saarloosi farkaskutyastandard (FCI 311)

Általános megjelenés: Erőteljes, farkasszerű, félhosszú szőrű kutya. A szukák marmagassága 60-70 cm, a kanoké 65-75 cm. Csontjai erősek és oválisak, anélkül, hogy nehéznek tűnnének. Harmónikus felépítésű, a lábai hosszúak, anélkül, hogy a kutya hosszúlábúnak tűnne. Igen figyelmes, óvatos és tartózkodó kutya, idegen személyekkel és helyzetekkel szemben bizalmatlan, anélkül, hogy idegességet mutatna. A kanok és szukák testfelépítésükben és viselkedésükben kifejezetten különböznek. Jellegzetes fajtajegy a fokozott önállóság, mely korábban képessé tette vakvezetőkutyaként is dolgozni. 
Fej: Farkasszerű, méretében a testtel harmónikus. A koponya széles és lapos, a fülek közötti enyhe ívvel. A szemek felé kissé kúpszerű. A koponya oldala lapos, pofa nélküli. A nyakszirtcsont nem kifejezett. Az erős fanggal enyhe stop köti össze. Az orrhegy és a stop közötti távolság hossza megegyezik a stop és a nyakszirt közötti össze. Az orrhegy és a stop közötti távolság hossza megegyezik a stop és a nyakszirt közötti távolságéval. A fang nem hegyesen végződik. Az orr nagy és robosztus, színe a szőrzetéhez illő: fekete vagy barna. Az ajkak zártak, és nem fedik el egymást. erős, teljes ollós harapás.
Szemek: Közepes nagyságúak, mandulaformájúak és egymástól távol ülők. Ideális színük a sárga. Figyelmes, kissé tartózkodó tekintet, anélkül, hogy félelmet tükrözne.
Fülek: Természetesen felállóak és közepes nagyságúak. Tövüknél szélesek, a végük szinte teljesen hegyes. Húsosak, belül jól szőrözöttek és szilárdak.
Törzs: A nyak száraz, izmos és fokozatosan olvad össze a törzzsel. A kutya valamivel hosszabb, mint amilyen magas. A hát egyenes és masszív, az ágyék erősen izmolt és a normálisan szögelt csípő nem túl keskeny. A mellkas nagy, jól ívelt bordákkal, nem nyúlik tovább a könyöknél.
F
arok: Mélyen tűzött, nyugalmi állapotban kardalakban hordott. Nem túl mozgékony. Izgalmi állapotban vagy mozgásban a kutyamagasan hordhatja. 

Végtagok: A mellső végtag jól szögelt, a csontok egyenesek, a lapockák hosszúak, ferdén elhelyezkedők. A hátulsó végtag normálisan szögelt, erősen 
izmolt. Enyhe tehénállás elfogadható. A mancsok kissé oválisak, jól zártak, a lábujjak enyhén íveltek. A talppárnák elasztikusak és erősek.
Mozgás: Könnyed, térölelő, ruganyos, de mindig elővigyázatos, gyors tempó- és irányváltásokat lehetővé tevő. Nagyon jellegzetes jármód az ügetés, mely egy farkaséra emlékeztet.
szőrzet: Félhosszú, nagyon sűrű aljszőrzettel és ellenálló fedőszőrzettel. A nyak körül a szőrzet határozott gallért képez.
Szín: Három színváltozat elismert: farkas szürke (az orr színe szinte feketétől a világos szürkéig terjed); barna a barnától a narancsig terjedő árnyalatokkal (az orr barna); krémszín (az orr barna vagy szarvasgomba-fekete, utóbbi az előnyben részesítendő). Más szín nem megengedett.
Hibák: A gyenge fül, a megtört vagy gyűrűs farok súlyos hiba.
Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.
 

 

A saarlosi farkaskutyát a farkasok és német juhászkutyák keresztezésével állították elő. A farkasok vére miatt egészen egyedi személyisége van, amely erősen emlékeztet a farkasokéra. Értelmes és figyelmes fajta. Gazdájával és családtagjaival szemben gyengéd és odaadó, ugyanakkor független és akaratos is. Ismeretlen személyekkel, állatokkal, dolgokkal és helyzetekkel szembesülve tartózkodóan és óvatosan viselkedik. Kiváló a szaglása, igen kitartó és nagyon erős a vadászösztöne. Keveset ugat. A szuka évente általában csak egyszer tüzel. Veszélyhelyzetben a harc helyett többnyire a menekülést választja. Őrző-védő kutyának nem alkalmas. Ha a saarlosi farkaskutya kölyökkorától kezdve megszokta a gyerekek társaságát, a velük való együttlét során nem merülhetnek fel gondok. A számára ismerős vagy a családhoz tartozó más kutyákkal is jól kijön. A saarlosi farkaskutyát nem célszerű egyedül tartani, jobb, ha kap egy játékos kutyatársat - a fajta e tekintetben nem fontos. A macskákkal és egyéb háziállatokkal már más a helyzet; a fajta erős vadászösztöne miatt a kölyköt már egész kicsi korától kezdve szoktatni kell a más fajtájú állatok társaságához. Idegenekkel szemben vagy ismeretlen helyzetekben óvatosan viselkedik. Ez a fajta igen alapos szocializációt igényel, amelyet lehetőleg még nyolchetes kora előtt meg kell kezdeni. Az ismeretlen emberekkel, állatokkal, dolgokkal és helyzetekkel szembeni természetes félénksége nem kívánatos viselkedéshez vezethet, ha nem kap időben megfelelő nevelést. A saarlosi farkaskutya gazdájának beható ismeretekkel kell rendelkeznie a kutyák viselkedésére vonatkozóan, és azokat a gyakorlatba is képesnek kell lennie átültetni. Fontos, hogy képes legyen falkavezérként viselkedni, mivel csak így nyerheti el a kutya tiszteletét és bizalmát. Ha ezek a követelmények teljesülnek, a kutyával végzett munka jutalma egy olyan társ lesz, amelyet bárhová el lehet vinni és amely minden helyzetben jól reagál. A fajta elég értelmes ahhoz, hogy gyorsan megtanulja a parancsokat, de nem szabad feltétlen engedelmességet várni tőle. Az sem jó, ha olyan parancsokat hajtanak végre vele, amelyet a kutya szemszögéből nézve értelmetlenek.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.